sourze.se

Anabola steroider: Dopade borde gått fria?

Anabola steroider har visat sig otjänliga som läkemedel inom sjukvården och används inte längre där. Innebär inte det att de också är otjänliga som dopingpreparat?

Anabola steroider är en syntetisk form av manligt könshormon där man tagit bort en del av hormonets effekter på röst och behåring. I sluet av 1950-talet kom läkemedelsindustrin på idéen att dessa produkter kunde bli storsäljare om de lanserades rätt.

Man startade försäljningen med en övertro och basunerade ut: "För förbättrat allmäntillstånd bland åldringar, för ökad fysisk och psykisk aktivitet, för bättre aptit, för att kunna vända negativ äggvitebalans till positiv med muskeluppbyggnad som följd - preparaten of ohoice:
Anabola steroider!"

Själv var jag under del av 1960-talet försäljningsansvarig för det största av de 12 preparat som inregistrerades på den svenska marknaden. Symposier, konsulentbesök hos enskilda läkare, kliniska prövningar och kraftig annonsering ledde till mycket stora försäljningsframgångar - det rörde sig om miljardbelopp!

Idag är man inom läkemedelsindustrin mycket lågmäld vad gäller anabola steroiders användbarhet. Kliniskt sett har resultaen på intet sätt motsvarat förväntningarna och det sista av de 12 tidigare preparaten är under avregistrering.

På idrottens bakgård har alltid mycket noga följt läkemedelsutvecklingen inom sjukvården och tagit för sig vad man ansett vara "uppbyggligt". När det nu visat sig att anabola steroider är otjänliga inom sjukvården frågar man sig om idrotten tar fasta på det och inser att även de har blivit lurade. Knappast!

"Jag kan lätt få fram 1,000 idrottsutövare som kan bedyra effekten av anabola steroider" säger Expressens idrottschef, Daniel Berglund

Jag kan lätt få fram 1,000 idrottsutövare som kan bedyra effekten av E-vitamin - inget klassat dopingmedel.

Jag kan lätt få fram 1,000 präster och församlingsmedlemmar som kan bedyra att Gud existerar.

Som sekreterare i RF:ss Dopingkommision i slutet at 1970-talet och några år framåt fällde jag Linda Haglund för dopning. Måhända skulle hon liksom alla andra som tagit och fällts för bruk av anabolica ha gått fria.


Om författaren

Författare:
Mats Hägglöf

Om artikeln

Publicerad: 14 aug 2008 10:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: