sourze.se

Sex som andlig upplevelse

Att uppleva djupt tillfredsställande sexualitet är inte en teknisk fråga.

I vårt ungdoms- och kroppsfixerade tidevarv har sexualitet blivit till en fråga om fysisk perfektion och teknisk kunskap. Hur många är inte rubrikerna om hur du får bättre sex? En sexualitet som främst blir en fråga om den egna njutningen. Sexualiteten blir en fråga om fysisk njutning och inte en djupt intim förening av manligt och kvinnligt.

Hur många har inte fastnat i prestationstänkande i sänghalmen? Du ska inte bara få en intensiv njutning till dig själv, du ska tillfredsställa din partner också. Sexualitet blir mer till ännu ett område för krav och prestation och inte det gränslösa område för frihet, kärlek och respekt som det kan vara. Att överhuvudtaget prata om att ha sex och inte att älska blir en indikation på vilken syn på intim samvaro som förmedlas.

Älskande kan istället för att vara en fysisk akt för fysisk njutning bli ett sätt att upplösa gränserna för det egna jaget och ingå tillsammans med sin partner i ett högre stadium av enhet och harmoni.

Vad krävs då för att uppnå dessa högre stadier av älskog? Hur skapas en djup sexuell enhet? Enligt mina erfarenheter skapas närhet och intimitet genom ärlighet och genom att erkänna vår sårbarhet för att på så sätt ta bort våra skal av rädsla. Rädslan för oss själva och varandra skapar en falsk yta som möter andra falska ytor och gör att endast fysisk njutning är möjlig eftersom ingen av parterna visar sitt genuina jag och möjliggör ett äkta möte.

Sexualitet är också ett möte mellan motpoler. Manligt och kvinnligt förenas och genom dess polaritet skapas attraktionen och de djupare sexuella energierna. En modern man och en modern kvinna som gjort sitt bästa för att utplåna sin könsidentitet och sina manliga respektive kvinnliga sidor kommer därför av nödvändighet få en mindre polaritet och därmed en svagare sexuell attraktion. Att förneka könets betydelse i sexuella sammanhang är att förneka sitt sexuella väsen.

Jag menar alltså att sexualitetens kraft maximeras om mannen och kvinnan bejakar sin könsidentitet och frigör sig från den kulturella påverkan som har skapat alla dessa roller och enas bortom rädsla och alla hämningar som skapats av rädsla. Endast genom djup kärlek och tillit är detta möjligt.

Det är dags att skapa en sexualitet som befriar och förenar och inte fängslar och splittrar.


Om författaren

Författare:
David Böhlmark

Om artikeln

Publicerad: 05 jul 2008 23:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: