sourze.se

Hemlösa tvingas stanna inne när barn får vara ute

"Då det ännu inte med lagliga medel går straffa våra hemlösa och fattiga till fängelse, inskränks istället den hemlöses tid för utomhusvistelse."

Vi själva hjälper till att cementera hemlösheten, därefter skickar vi in väktare och poliser att lösa den! Då det ännu inte med lagliga medel går straffa våra hemlösa och fattiga till fängelse, inskränks istället den hemlöses tid för utomhusvistelse. När övrig befolkning går in på 19.00-bion, bör man, som hemlös, infinna sig vid de ovärdiga härbärgen staden tillhandahåller. Detta beror på att du måste köa för att vara nästan säker på en plats där. Det är inte klokt att hemlösa ska behöva tävla om att få ligga i en av de sängar, där kostnaden för kommunen är upp till 1200 kronor per natt. Om du får komma in och tilldelas en säng, är det inte tillåtet att gå ut mer den kvällen. Den regeln utgår ifrån "det egna valet" mellan att vara inlåst resten av kvällen eller gå ut och därmed överlåta den plats du hade till någon annan. Det här handlar inte om människor dömda till ett fängelsestraff, nej det handlar om vanliga vuxna människor. Vuxna personer som av en eller annan anledning göms undan inomhus medan våra 9-10 åriga barn fortfarande får vara ute. Vem skulle inte bli frustrerad av denna diskriminering? Fullvuxna personer bemöts likt små barn, som ännu inte lärt sig vad klockan är.

Det bildas nästan alltid köer till vad man än ska göra i de befintliga verksamheterna uppbyggda för våra hemlösa. Det köas ofta för att komma in i verksamheten, sen till duschen, till tvätten, till maten, till toaletten, till sovplatserna, till klädbyte, till telefonen och datorn för att nämna några frustrerande sätt att fördriva sin hemlösa tid på. Är detta meningslösa och innehållslösa liv det våra politiker, tjänstemän, frivilligorganisationer kallar att hjälpa hemlösa? Är verkligen detta det liv myndigheter och organisationer, som driver och försvarar dessa pasifiserande verksamheter med näbbar och klor, ser som värdigt?

Det behövs mer forskning och bevis säger våra oförstående människor i olika sammanhang. Men var finns då de övertygande bevisen på att våra verksamheterna inriktade på att hjälpa hemlösa, verkligen gör det? För med hjälp måste väl ändå menas att den utgår från de "hjälpbehövandes" behov och inte från vad hjälparna har att erbjuda. Nu ska vi försöka samla ihop våra tankar och ta oss en djupare funderare på vad en hemlös människa kan tänkas behöva för att kunna leva någorlunda normalt och bygga upp sitt liv...

pausmusik

Om alla nu tänkt klart och vi samtidigt tittar på vad hjälpen till våra hemlösa idag består av, tror jag att ni också kan se att den hjälp vi erbjuder i godhetens namn inte har något med en hemlös människas primära behov att göra.


Om författaren

Författare:
Rolf Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 09 jun 2008 14:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: