sourze.se

Jacob E:son Söderbaum - hovnarr modell 2008

Kungen har blått blod. Det tror bokstavstroende monarkister - på allvar.

Först trodde jag att Expressen hade fått en ny komedikrönikör när jag läste Jacob E:son Söderbaums artikel på sidan 4 i dagens Expressen. "Det är av vital betydelse", skriver han, "för monarkin, att medlemmarna av kungafamiljen lever upp till de heliga ideal som det av hävd är furstars lott att leva upp till." Jag tänkte att han ironiserade över skandalerna om t.ex Gustaf V:s leverne, som avslöjades under 50-talet. Men när man läser vidare i texten så märker man att han menar allvar. Han tror att det blir en chock för en icke kunglig person som Daniel W att inträda i ett så krävande liv som han skulle få leva om han gifte sig med Victoria. Och Victoria, i sin tur, skulle riskera monarkin om hon inte valde en blåblodig till man. Jacob E:sons slutsats blir att Victoria bör abdikera om hon envisas med att gifta sig med Daniel W. Och han betonar att i så fall kan vår monarki fortleva. Frågan är nu hur Victoria ska hitta en man av furstlig börd för att rädda vår monarki.

Med sådana åsikter som J E-son framför dröjer det inte så länge innan vårt statsskick övergår till republik som i demokratiskt mening utser statschefen.


Om författaren

Författare:
Stig Gustin

Om artikeln

Publicerad: 06 jun 2008 14:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: