sourze.se

Vad heter Islands president?

Nä, just det!

Det var ett jävla tjat om monarki eller republik. Vad gör en president för sitt land? Sitter nervöst på sin stol, i tre till fyra år, i väntan på att bli omvald. Sitter något lugnare om valet gav positivt svar. Tackar för sig och bereder plats för nästa politiker. Jag vill definitivt inte se en enda av Sveriges samtliga politiker som president! Herregud bara tänk tanken, att det skulle bli Maria Wetterstrand, Mona Sahlin, Lars Ohly, Gudrun Schyman, Anders Borg, Fredrik Reinfeldt eller Maud Olofsson, eller vem som helst av alla dessa lismande, lögnaktiga, världsfrånvända människor! Jag ryser av obehag! Det är tillräckligt att behöva stå ut med alla deras fadäser, floskler i fyra år i taget. Nej, måtte jag aldrig under min livstid tvingas uppleva att monarkin försvinner.

Många tidningar runt om i Europa livnär sig på att skriva om de olika europeiska kungahusen. Vi, mest kvinnor, tycker om att se deras vackra kläder, vem som fått barn med vem, förlovningar, bröllop, bilder på barnen, inte minst gillar vi att läsa om skandalerna och vi ska inte glömma bort de arkitektritade magnifika slotten, med kulturhistoriska skatter för hundratals miljoner, vilka de olika kungafamiljerna huserar i.
För hundra år sedan, var det otänkbart för kungen/kronprinsen att gifta sig med en kvinna av folket. På den tiden gällde inavel, vilket alla förnuftiga människor begriper dränerar generna, skapar missbildningar och grovt uttryckt, skapar idioter. Samma problematik uppstod i olika socknar, med rika bönder, som ville behålla egendomarna inom familjen och inte hade lyckats få en son. Då gällde det att hitta kvinnliga kusiner som ställde upp! Utsocknes sågs på med misstänksamhet. Hur nära släkt sonen/dottern var med sin gemål, kanske inte nu efterhand går att få reda på. Därför är det bara positivt med nytt blod och gener. En del gnäller över att det är "vanliga" Svenssons som blir nya kungligheter. Jaha, ock! Alla är vi "vanliga", sedan kan vi bli adlade, som Carl Linne´. Gör det någon skillnad? Nej, han fortsatte med sitt botaniska liv även om han fick ett "von" i namnet.

Men vem vet vad Finlands, Portugals eller Islands president heter? Däremot är jag övertygad om att de flesta vet att Danmarks drottning heter Margrethe I, att Spaniens kung heter Juan Carlos och att Norges kung heter Harald. Varför, jo för att de sitter på sina stolar under en livstid och under den tiden skrivs det spaltkilometrar om deras familjer, vilket i sin tur gör att deras representationsresor runt om i världen uppmärksammas av landets media. Chefredaktörerna vet att det blir många läsare, som i sin tur betyder lön till journalister med mera.

Därför kommer jag varje gång ordet republik kommer på tal, skrika våldsamt i protest. Ge fan i kungahuset! Jag vill ha en monarki med en spännande historia, inte en president med en jävla massa mindre lustiga historier!

Islands president heter: Ólafur Ragnar Grimsson
Finlands president heter : Tarja Halonen
Portugals president heter Aníbal Cavaco Silva.

Nu vet ni det. Försök komma ihåg deras namn om två veckor!


Om författaren

Författare:
Ramona Fransson

Om artikeln

Publicerad: 05 jun 2008 22:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: