sourze.se

Får hemlösa bli medborgare?

Hemlösa människor ges boenden och inte hem, detta för att kunna fortsätta bli kallade hemlösa av bidragssökande skäl.

I en av våra största morgontidningar gick det läsa om två tjänstemän, på Enheten för hemlösa, beklaga sig över deras egen budget, den väntades gå tolv miljoner back. "Dit kommer människor som inte tillhör socialtjänsten", säger hon i artikeln, vilket är en sanning med modifikation. Dit kommer människor med ett gemensamt problem, vilket är avsaknaden av ett tryggt hem. Att det sen kommer en massa nya hemlösa ansikten har väl inte varit något problem för den enheten att råda bot på innan.

För några år sedan var det under ett år drygt 3,000 personer som tog kontakt med Enheten för hemlösa, av dessa blev 88 avvisade av olika skäl. I siffror betyder det att 2,640 hemlösa personer av 3,000 blev utan hjälp av den enhet som i rimlighetens namn inte kan ha som huvuduppgift att sålla ut människor som befinner sig i en hemlös situation. Ann-Marie Strömberg säger så här: "Cheferna är väldigt medvetna om det här, det är inte där skulden ligger." Den lägger hon i stället på politikerna. Hon tycker att de satsar på fel saker. "I år har uppsökarteamen, som jobbar med att nå hemlösa som inte har kontakt med socialtjänsten, fått mer pengar. Det är en anledning till att enheten fått fler klienter. När man ger pengar till det men inte till annat är det som att hämta fler till sjukhusen utan att skaffa fler läkare, sjuksköterskor eller sängplatser".

Jämförelser ska nog de som säger sig hjälpa hemlösa undvika, i alla fall så länge de boenden de placeras i ser ut som de gör men man ändå använder sig av begreppet hemlös som bidragsansökandeskäl. Begreppet hemlös fördelar ut bidrag på närmare en miljard i Stockholm varje år till olika hemlöshetsprojekt, stiftelser, aktiebolag, myndigheter och frivilligorganisationer. Dessa skapar hemlösa boenden för att bidragen ska behållas och samtidigt bygga ut systemen runt våra hemlösa. Socialborgarrådet Ulf Kristersson ger enheten gott betyg: "Det är utan tvekan så att fler av stadens hemlösa totalt hamnar på enheten för hemlösa. Enheten är den i särklass mest välkända" eller som Göran Persson skulle sagt: Den enheten är världsledande i dessa frågor.

Avslutningsvis kan vi för skoj skull titta på vad några av välgörenhetsorganisationernas chefer tjänar per år. Christer Zettergren Röda Korset 1,086,129, Charlotte Petri Gornitzka Rädda Barnen 996,006, Elisabeth Andersson SOS-Barnbyar 847,000, Marika Markovits Stadsmissionen 631,669, Christer Åkesson Lutherhjälpen 549,332, Lennart Ericsson Hoppets Stjärna 500,985, Thord Ove Thordsson Missionskyrkan 431,530 och Dan Sermand Läkare utan gränser 347,897.


Om författaren

Författare:
Rolf Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 30 maj 2008 10:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: