sourze.se

Hemlösa behandlas som försöksdjur

Varför ska våra hemlösa människor tvingas vara försöksdjur åt redan etablerade personer i en meningslös karriär.

Idag hörs orden "evidensbaserad" kunskap basuneras ut i olika sammanhang av oförstående människor, lika ofta som amen i kyrkan. Vad kan det vara för "evidens" vi hela tiden söker hos människor utan ett tryggt hem? Det kan väl inte finnas något som har mer "evidens" när över nio miljoner människor i Sverige behöver ett tryggt hem. Trots denna övertygande "evidens" gäller den inte då det handlar om våra hemlösa. På det området finns många tillvägagångssätt att kringgå de mest självklara och grundläggande behoven för att möjliggöra "evidensbaserad" forskning. Där tar vi bort det trygga hem vi alla andra behöver. Vi hoppar helt enkelt över grunden för att kunna forska på dessa människor. Då först hittas saker att forska på. Det kan vara: vad dessa människor har för missbruksproblem, hur den psykiska ohälsan ser ut, hur kriminella de är, vilka somatiska sjukdomar de får, hur deras tandstatus är, man forskar på deras barn och så vidare och så vidare. Forskningen har inga gränser.

Men var, i all denna forskning, finns en hållbar "evidens", om grunden för forskningen inte finns med i sammanhanget? Använd istället pengarna satsade för detta ändamål till uppbyggnad av trygga integrerade hem. Det är vad våra hemlösa behöver. Därefter kan vi ge, om det skulle behövas, stöd i hemmet för att behålla det. Varför ska våra hemlösa människor tvingas vara försöksdjur åt redan etablerade personer i en meningslös karriär, i alla fall då det gäller hjälp för våra hemlösa?


Om författaren

Författare:
Rolf Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 30 apr 2008 11:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: