sourze.se

Psalmtoppen - toppsatsning av SVT

Räkna med miljonpublik några lörtdagar framöver.

Första avsnittet av SVT:s stora satsning på psalmer var en verkligt påkostad historia.

Nu fortsätter SVT en tradition från Margit Borgström, hon som var programledare 1973-1983 för "Hela kyrkan sjunger", med Siewert Öholm som producent.

Sedan dess har andliga sånger av olika slag återkommit ungefär vart femte år. Dessa program med psalmer och mer lättsamma andliga visor har alltid dragit stor publik. Programserierna har haft väldigt olika upplägg, men de har alla gått hem i stugorna och höghusen. Serierna har i några fall gått i långa repriser efter ett massivt publiktryck.

SVT skulle givetvis inte göra denna storsatsning, med Elin Ek som programledare, om de inte visste att intresset är stort. I förreklamen har folk ute på gatan fått sjunga en stump var, vilket bevisar att svenska folket kan sin musikskatt. Göran Persson har flera gånger berättat hur han sitter i bilen med sin Anitra och sjunger väckelsesånger, även om de har tappat ett och annat ord. Här tror jag många känner igen sig från skolavslutningar och liknande.

Gabriellas sång "Du måste finnas" vann inför kvällens program, hämtad från en av förra årets succé filmer, då framförd av Helen Sjöholm. Väldigt många anser att det är den finaste sång som finns även om inte alla anser den vara en psalm. "Jag vill känna att jag lever." "Den Himmel som jag trodde fanns, ska jag finna den någonstans?" På YouTube finns en fantastisk inspelning som delvis förklarar att denna nya psalm blev etta i kväll.

Nästa lördag ser också lovande ut med tio nya förslag på populära psalmer. Där finns en fin blandning på gammalt och nytt. Där finns kända och nästan okända musiker. Det är bara att rösta på och ha en skön halvtimme nästa lördag.

Psalmerna presenteras på väldigt olika sätt i olika slags miljöer. Christer Sjögren gör sitt bravurnummer i en hypermodcern studiomiljö medan andra psalmer är gamla inspelningar med dålig teknik. Rättvist är det inte men ganska roligt ändå!


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 22 apr 2008 23:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: