sourze.se

Socialsekreterarna utdömda av facket

Många står inte ut så de slutar efter bara några år i yrket.

Tiotusen socialarbetare fick en rejäl smocka härom morgonen, den 21 februari, av fackordförande Eva Nordmark. Nästan ingen har förtroende för dem visar en utredning. Jag slutade som socionom, socialarbetare för ca fem år sedan. Nästan allt elände som DN Debatt nu beskriver känner jag igen från många år på socialbyrå.

Unga socialsekreterare jobbar ensamma i tunga vårdärenden där de borde arbeta i grupp med erfaren arbetsledning. Många står inte ut så de slutar efter bara några år i yrket. Då blir det brist på utbildade socionomer och folk utan denna utbildning anställs i stället.

Det måste finnas olika sociala skyddsnät: föräldrar, barnomsorg, skolan, polisen, fritidsgårdar, kommunpolitikerna, föreningslivet, grannarna och arbetskamraterna. När mycket av detta fungerar dåligt eller inte alls så har socialsekreterarna en hopplös uppgift.
Där resurserna finns fungerar dock ofta socialarbetarna som bra samordnare av många slags åtgärder.

Bara var sjätte medborgare har någon grad av förtroende för socialtjänsten. Det är en av utredningens slutsatser. Detta är en opinionsmässig katastrof. Utredningen presenterar en rad intressanta siffror och kommer med en rad positiva förslag. Uppenbarligen behövs en stor reform på området för att socialbyråerna ska fungera bättre och några ska orka jobba där.


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 24 feb 2008 12:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: