sourze.se

Zlatans tunga förlust

Zlatans Inter åkte på en blytung förlust borta mot Liverpool i den första av två åttondelsfinaler i Champions League.

Liverpools tränare Rafael Benitez har varit en hårt pressad man de senaste månaderna. Nyförvärv som inte presterat och en alltför stor vilja att rotera sina spelare istället för att satsa på kontinuitet har varit huvudteman i två av de klagovisor som fansen sjungit utanför Anfield Road. Liverpool är totalt avhängda i ligan, utslagna ur ligacupen och nu senast respass mot ett mitten gäng från den engelska andradivisionen i FA-cupen. Det enda de hade kvar att spela för var Champions League och väldigt få - mig inräknat - utanför Liverpools stadsgräns trodde att de skulle kunna rubba ett Inter som går som tåget nere i Italien. Det vi alla glömde bort var att man aldrig ska, och då menar jag aldrig, räkna bort Liverpool när det kommer till cupspel ute i Europa. Återigen visar de att de är ett gäng som inte ger sig i första taget. Den här gången fick de dock lite hjälp av en utvisning på Inters Marco Materazzi. Materazzi som för övrigt var den spelare som yttrade de ord som fick den annars så stilfulle och lugne Zinidine Zidane att totalt tappa fattningen i VM finalen för snart två år sedan. Men det är en helt annan historia.

Liverpool öppnade i ett rasande tempo och tryckte ner Inter ordentligt i banan. Italienarna såg stundtals mest chockade ut. Och så i den trettionde minuten drar Inters mittback Materazzi på sig sitt andra gula kort efter att ha dragit ner Fernando Torres och den belgiske domaren tvekade inte en sekund innan han drog upp det röda kortet ur bröstfickan. Materazzi sin vana trogen förstod absolut ingenting och slog ut med armarna likt en albatross på väg att lyfta. Efter utvisning fortsatte Liverpool att trycka på, dock utan att skapa några direkta farligheter och Inters backlinje stod upp bra mot framför allt Torres i Liverpool. Medan Liverpool anföll sprang Zlatan Ibrahimovic mest omkring helt ensam bland fyra Liverpoolbackar i hopp om att kunna kontra in ett mål.

Inter stod i mot i åttio minuter innan nästa bakslag kom. Den andra mittbacken, Ivan Cordoba, trampade snett och på skadade knäet så allvarligt att han fick bäras av planen på en bår. Med båda de ordinarie mittbackarna borta orkade inte Inter stå emot längre. Dirk Kuyt som var så dålig under stora delar av matchen att jag, medan jag satt och tittade, funderade om han verkligen var fotbollsspelare eller någon inhyrd arbetskraft från ett bemanningsföretag satte 1-0 för hemmalaget efter att ha fått stå helt omarkerad i straffområdet. Med kroppen till bristningsgränsen fylld med adrenalin sköt lagkapten Steven Gerrard in 2-0 från ett par meter utanför straffområdet i den nittionde minuten och Inter var ett slaget lag.

Inter får det nu väldigt svårt att ta sig vidare till kvartsfinal. Materazzi kommer att vara avstängd och även om jag inte är någon idrottsläkare gör jag bedömningen att Cordoba inte heller kommer att kunna spela på San Siro om två veckor. Med dessa två herrar bort i returen är Inters backlinje rejält decimerat och Liverpool spelarna är som vi återigen sett otroligt hungriga när det kommer till Champions League. Det är kanske inte för inte som de spelat final två av de senaste tre åren. Jag imponeras stort av mittfältsgiganten Steven Gerrard och hans enorma krigarhjärta. Han går in i varje närkamp som om vore det hans absolut sista i livet, han springer likt en rasande pitbull och manar på sina lagkamrater med en blick som skulle få ner Rocky Balboa på knäna. Utan honom vore Liverpool förmodligen inte vara det lag de är idag. Tillsammans med Javier Mascherano var han Liverpools bästa spelare. I övrigt är det riktigt tunnsått med riktigt duktiga fotbollsspelare i Liverpool just nu. En del har potential Ryan Babel. Några andra spelar bra en av tio matcher Jamie Carragher och Sami Hyppiä och vissa är bara bedrövliga Dirk Kuyt. Peter Crouch skall dock ha en liten eloge, efter att han blev inbytt i mitten av den andra halvleken skapade Liverpool ett par farliga chanser. Bland Interspelarna finns inte särskild mycket att säga. De fick nöja sig med att spela försvar efter att Materazzi blivit utvisad.

Även om Liverpool gjorde en bra match så är ingenting givet inför returen det här är faktiskt Champions League och konstigare saker har hänt där. Nu får Benitez andrum i minst två veckor till, men vill han fortsätta coacha Liverpool även nästa säsong så måste han få ordning på spelet och få spelarna att prestera vecka efter vecka. Väldigt få människor glömmer lika fort som fotbollssupportrar. Som tränare är du kung ena veckan och inte värd kaffepengar nästa vecka. Men vilken match det kommer att bjudas på i Milano om två veckor!


Om författaren

Författare:
Alexander Brock

Om artikeln

Publicerad: 20 feb 2008 00:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: