sourze.se

Utan tvivel är man inte riktigt klok

Rubriken är ett citat från Tage Danielsson. Oavsett om han eller någon annan var uppfinnaren så var det fyndiga - och kloka - ord. Här adresseras de till riksbanken och tingsrätten i Ystad.

För min del tvivlar jag inte på att jag - åtminstone i dagsläget - är klokare än Riksbankens ledning som beslutat att höja räntan än en gång.

Naturligtvis är dessa toppekonomer medvetna om att konjunkturen mattas av. att arbetslösenheten börjar öka och att råvarupriserna sen ganska länge har ökat och nu börjar påverka konsumentpriserna.

De borde rimligen också ha insett att höjda räntor/utgifter ökar kraven på höjda löner. Om de förstod det - och det andra - varför höjde de då räntan? Tvivlade ingen i ledningen alls på klokheten i beslutet? Tänkte de inte fullt när det gäller vad som är inflationsdrivande?

Tvivelslöst är Steven Spielberg riktigt klok när han i protest hoppar av som konstnärlig rådgivare till olympiska spelen i det av kommunister förtryckta Kina. En regim som ekonomiskt börjat förtycka också delar av Afrika.

Tvivelaktigt är däremot domslutet i Ystad. Var tingsrätten i Ystad säker - bortom varje tvivel - på att Tito Beltran var skyldig till det som han efter 8 år anklagats för i "kändisrättegången"?

Jag tvivlar på att de dömande var tillräckligt tvivlande och jag befarar att i och med detta kommer rättssäkerheten i gungning.


Om författaren

Författare:
Åke Askensten

Om artikeln

Publicerad: 14 feb 2008 10:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: