sourze.se

Skolk ses som en bagatell

Men det kan sabotera resten av livet.

Socialtjänsten måste få rätt att ta i mer för att minska skolket i skolan och kunna göra hembesök för att få eleven till skolan. Det föreslår socialborgarråd Ulf Kristersson och skolborgarrådet Lotta Edholm, Stockholm

Äntligen träder nu två ledande politiker fram och säger att skolk inte är tufft utan en blivande katastrof. För om man inte klarar sin grundskola bra är man chanslös i gymnasiet. Skolk i gymnasiet ger ingen grund för högskolestudier o.s.v.

Vilken ung skolkare tänker på att ingen arbetsgivare vill ha en skolkare, en som fuskar sig genom tillvaron. Vi vuxna måste säga detta i klartext redan till tioåringar, eftersom de inte kan räkna ut detta själva.

Nu kliver två alliansare fram och säger att sociala ska ha rätt att hämta skolkande elever i hemmet med tvång, dvs. med polishandräckning i yttersta nödfall. Sådana möjligheter finns inte i dag. Det är till och med tveksamt om en skolkurator kan gå hem och hämta en elev. Detta är alltså en del av flumskolans bristande ordning.

Jag var högst tillfälligt skolkurator då jag var 25 år och jag hämtade gymnasieelever hemma klockan 09:00. Men jag hade kanske inte lagen med mig då heller. Men det fungerade med nästan hundra procent närvaro en termin, efter 4-5 ingripanden från mig. Inga föräldrar klagade. Det "gick hål" i mina cykeldäck, men det var det värt.

Varje skola måste lära ut att livet är på allvar och kräver ansträngning. Annars bedrar de vuxna det unga släktet. Alla kan ta sig fram i livet genom studier och hårt arbete. Men ytterst få kan vinna på lotteri eller bli programledare i TV. Vi lever i ett samhälle som förvrider synen och värderingarna.

Det är inget vettigt mål att bli programledare eller golfmästare. Däremot är det viktigt och vettigt att fungera väl i arbete och sin sociala miljö. "Familjen" kan se ut nästan hur som helst. Verkligheten och behoven avgör dess sammansättning. Men det är en viktig uppgift för alla att se till att den fungerar. Allt för många unga i dag hänger som en slags parasiter på föräldrarna. De suger men de ger inget tillbaka. Jag ser att många invandrarungdomar har andra traditioner. Klankulturerna har på sina håll spårat ur. Men Sverige har mycket att lära om familjesammanhållning.

Ställa krav på elever är att successivt myndigförklara dem. Tar du ansvar för dina studier så får du allt större friheter. Uppträder du barnsligt blir du behandlad där efter.

Vad sysslar skolkare med? Sitter de på Biblioteket eller bedriver fysisk träning? Det är nog få som bygger upp sig på detta sätt. Risken är i stället stor att de flesta skolkare bygger upp kriminella eller asociala vanor. Jag har aldrig sett detta utrett. Man börjar med att gå runt och snatta här och där. Kalle träffar andra som gör likadant och de lär upp varandra. Snatteri och mindre skadegörelse utvecklas till ren kriminalitet. Skolkare vänder på dygnet, anpassar sig inte till hushållets rutiner. De lever helt sitt eget liv. Ganska fort kan det utvecklas till att de inte följer familjens mattider, sovtider, städvanor osv. De blir jättearga så fort vuxna försöker med lite kontroll eller fostran. Det är därför nödvändigt att sätta stopp på skolket fortast möjligt, inte efter några år. Vredesutbrott kan tyda på drogvanor.

Varje skola måste ha ett fungerande signalsystem vad det gäller skolk. Varje rektor, skolkurator och sköterska bör ha en frånvarorapport senast en timme efter frånvaron.
Skolkaren får inte lämnas i fred vare sig hemma eller ute på byn. Skolkaren måste känna sig sedd och i viss mån jagad. Skolka ska vara en pina.

Men sedan är det ju ännu viktigare att det finns positiva åtgärder att sätta in. Orsaken till skolket måste noga utredas tillsammans med eleven. Positiva åtgärder måste bestämmas tillsammans med eleven. Täta uppföljningar med anhöriga är nödvändigt. Det sociala nät som inte funnits förut måste nu byggas! Eleven måste ha massivt stöd i sitt framtidsbygge!


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 11 feb 2008 12:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: