sourze.se

Läkare oprofessionellt obegripliga

Om en farmaceuts analys att oläslig handstil är ett fenomen "högre upp" i samhället stämmer, betyder det att samhället fogat sig för det som är "fint".

Sist jag var på Apoteket, så fick en farmaceut ta hjälp av en kollega att tyda läkarens oläsliga handstil på ett recept. Det är inte bara vi kunder och patienter som har svårt att tyda texten, på recept och remisser. Visserligen är väl problemet mindre påtagligt nu för tiden då mer och mer skrivs med teckensnitt och recepten är datoriserade.

Ändå funderade jag vidare på det här med "att vara obegriplig". Då slog det mig, hur mycket samhället har "rättat sig i ledet" och gett detta privilegium, till läkare att skriva otydbar text, på sina recept och remisser. Och det är inte bara vi kunder/patienter, som har problem, även anställda. Jag kommenterade saken med farmaceuten jag handlade av. Hans analys var, att det är ett fenomen med otydlig handstil, ju "högre upp" i samhället man kommer.

Jag vet inte riktigt om det är korrekt analys? Vissa säger, ju högre tempo på studierna, desto slarvigare blir deras handstil. De tuffa studierna på läkarlinjen, är just det som jag har hört som förklaring till läkarnas oläsliga handstil.

Hur som helst fogar vi oss som patienter, till läkares obegriplighet på recept och remisser, för det är så mycket annat som inte är så lätt att förstå i läkares facktermsspråk och diagnoser. Förutom detta så håller många läkare distansen till sina patienter genom att vara fåordiga.

Men det är märkligt att de anställda inom vården fogar sig för, och inte har reagerat starkare på otydbar text på medicinsk information. Det måste ju vara ett säkerhetsproblem?

Tänk om det är som den här farmaceuten säger, att fenomenet med oläslig handstil finns ju högre upp i samhället vi kommer? I så fall har ju farmaceuterna funnit sig i det för att läkarna är "lite fina". Och det är ju varken professionellt eller förenat med medicinsk säkerhet.

Vi blir exkluderade då vi inte förstår, och det är det som är meningen. Avsändaren vill att vi ska hålla oss på mattan. Annars kan vi ställa motfrågor och bli lite för besvärliga

Jag ska inte klaga för mycket på handskrivet egentligen, för det är tråkigt att det är på utdöende. Men jag vill bara säga att det inte är fint att vara obegriplig. Det är oprofessionellt och omodernt. Precis som högtravat byråkratspråk och obegripliga texter.


Om författaren

Författare:
Karin Holmberg

Om artikeln

Publicerad: 07 feb 2008 14:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: