sourze.se

Valet i Hessen - en vändpunkt?

Intresset för tysk politik är lågt, åtminstone i borgerliga tidningar såsom SvD och GP som jag har läst i morse. Nu skall jag läsa Faz på biblioteket.

När jag läste SvD i går morse såg jag i ledaren att Linkevänstern hade klarat fem-procentspärren i valet i Hessen i söndags. Jag ville nu ha mera information om valet men den fanns ingenstans att finna i tidningen. Inte heller GP skrev om valet i Hessen. Jag tänkte att det var ovälkomna nyheter för borgerliga kretsar.

stället gick jag ut på nätet till Frankfurter Allgemeine Zeitung leserbriefefaz.de. Där fanns en massa intressant information att tillgå. Att jag kan läsa tyska utan svårighet har jag Bergianska Trädgården att tacka för att jag arbetade tillsammans med tyskar i ett halvt år och dagligen talade tyska. Jag kan tala tyska även om jag inte talat språket på tio år. Jag har arbetat med spanskspråkiga personer i en 15-20 år men inte lyckats lära mig spanska just för de talar svenska. Likadant är det nog med svenskar som besöker tyskspråkiga länder. Tyskarna talar engelska och några kunskaper i tyska behövs inte. Jag har studerat franska på kvällsgymnasiet i Göteborg till studentexamen men nu kan jag nästan ingen franska. Jag har glömt det mesta.

I artikeln i Faz frågas om vem som skall regera i Hessen. En stor koalition CDU- SPD är det få som vill ha. Ampeltrafikljusgul-grön-röd är det 35 procent som vill ha, Jamaika – svart-gul-grön 28 procent, Linkevänstern röd-röd-grön 21 procent och nyval 14 procent.

Jag intresserade mig för valet i Hessen för att CDU:s ledare där, Roland Koch, har gått ut med ett invandrarfientligt budskap där han krävde hårdare tag mot kriminella invandrare. Enligt vad Faz skriver i en ledare den 26 jan. 2008 att man inte ”ostraffat rör vid livslögnen om multikulturalismen fram till nu i denna republik.” För mig var det en lättnad att det inte lönade sig att spela på det främlingsfientliga kortet. Koch hade intill valet i söndags framstått som en möjlig efterträdare till förbundskansler Merkel i CDU. Han var en galionsfigur för den värdekonservativa borgerligheten. Vänstern inom politik och publistik vädrade en möjlighet att bringa den högra flygeln av CDU till tystnad. I detta
verkar man ha lyckats.

Nu går jag till biblioteket för att läsa vidare om valet i Hessen.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 30 jan 2008 12:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: