sourze.se

Libanon: Nationell sorgedag efter nytt bombdåd

"Libanon har hamnat på åttonde plats hos Forbes.com över farliga platser. Det är en exklusiv klubb som man fått medlemskap i med medlemmar som till exempel Somalia, Iraq, Afghanistan, Haiti, och Pakistan."

Igår lördag var det nationell sorgedag i Libanon. Det har väl knappast något nyhetsvärde längre, men i fredags utsattes landet och huvudstaden igen för en bilbomb. Det var det vanliga modus operandi, en parkerade bil med sprängmedel som utlöstes medelst fjärrkontrol när det tilltänkta målet körde förbi. Också, som brukligt, blir det "collateral damage", oskyldiga människor som har oturen att bara vara i närheten, slumpen skördar blint. Har lätt att identifiera mig med offren, färdas själv inom samma områden och på samma vägar.

Attentatet hände i den kristna förorten Hazmieh, inte så långt från hotellet " Hazmieh Rotana Hotel", samlingspunkt för evakuerande svenskar under det kriget 2006. Offret denna gång var en kapten i den interna säkerhetstjänsten, en ung man som gjorde sitt jobb långt i från det smutsiga politiska intrigspelet. En bilbomb är knappast ett kirurgiskt instrument och det verkar som attentatsmännen alltid tar i lite extra, förutom kaptenen så dog hans livvakt tillsammans med fyra civila.

De libanesiska TV-kanalerna är snabbt på plats och någon mer hänsynslös TV-journalistik får man leta efter. Det är närbild efter närbild på döda och lemlästade människor, bilder som aldrig når de internationella mediekanalerna.
Vem som ligger bakom får vi naturligtvis aldrig reda på. Antingen är den libanesiska polisen helt oduglig eller så stoppas resultaten av politiska skäl. Men utredningar är inget lätt hantverk i Libanon, utredningen av Hariri-mordet har snart hållit på i tre år och man är inne på sin tredje utredare. Efter en tysk och en belgare har nu fransk-kanadensaren Daniel A. Bellemare tagit över.

Tyvärr har våldet och den politiska instabilteten uppmärksammats på ett mindre smickrande sätt, Libanon har hamnat på åttonde plats hos Forbes.com över farliga platser. Det är en exklusiv klubb som man fått medlemskap i med medlemmar som till exempel Somalia, Iraq, Afghanistan, Haiti, och Pakistan.


Om författaren

Författare:
Lars Bergqvist

Om artikeln

Publicerad: 27 jan 2008 16:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: