sourze.se

Europarrådet antog Kosovaresolution

Resolutionen antogs med rösterna 96 för, 48 emot och 24 nedlagda.

Europarådet antog igår efter hård debatt den utkast till resolution om Kosova som framförts av den brittiske Lord Russel Johnston. Resolutionen antogs med rösterna 96 för, 48 emot och 24 nedlagda.

Debattens vågor inför resolutionen gick höga bland anhängare och motståndare. För att lugna de senare fick man stryka ett tillägg med uppmaning till FN:s säkerhetsråd att påtvinga en lösning i Kosova.

I stället fick det heta att Europarådet anstränger sig för att hitta "alternativa vägar" för en kompromiss mellan Serbien och Kosova, utan närmare preciseringar hur det skulle gå till.

Serbien och Ryssland misslyckades dock i sina försök att stryka resolutionens centrala 9 § med en uppmaning till EU om en gemensam hållning inför Kosovas självständighetsförklaring.

"Vi ville stryka i den 9:e paragrafen, om en gemensam EU-hållning vid en ensidig självständighetsförklaring från Kosovo. Men det misslyckades", uppgav den serbiska delegationschefen Miloš Aligrudić senare till den oberoende serbiska radion B92.

Den serbiska och ryska delegationerna röstade därför emot resolutionsförslaget, liksom vänstern, socialisterna och nationalistgrupperingen. De liberala grupperingarna däremot röstade för förslaget.

Europarådets resolutionens har en rådgivande karaktär men är viktig för att forma ställningstaganden inom EU:s beslutsfattande organ.


Om författaren

Författare:
Shqiptar Oseku

Om artikeln

Publicerad: 23 jan 2008 09:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: