sourze.se

Anonyma vittnen - lynchmobben vädrar morgonluft

Alltfler blodtörstiga hyenor i samhället skriker sig hesa inför rätten att få vittna anonymt.

Synen på anonyma vittnen som något otänkbart har smygsamt förändrats i Sverige. De senaste åren har frågan varit uppe i såväl Riksdagen som Europadomstolen ett flertal gånger. Europadomstolen menar att grundprincipen om en rättvis rättegång gäller, att den tilltalade ska ha rätt att ställa frågor till ett vittne och bemöta vittnesmål. Men i Sveriges Riksdag är skeptikerna och förespråkarna i stort sett jämnstarka till antalet.

Att tillåta anonyma vittnen har länge ansetts strida mot Europakonventionens krav på en rättvis rättegång. Men nu gläntar allt fler länder på dörren för anonyma vittnesmål. Norge är först i Norden med att tillåta det och många vill att det även ska ske i Sverige.

Uppfattningen av anonyma vittnen som något otänkbart har sakta förändrats med att personalen inom rättsväsendet omorganiserats. Tidigare krävdes gedigen utbildning och erfarenhet inom juridikens straffrättsliga domäner, men de kraven har lättat de senaste decenniet. Lekmän har stundtals högre inflytande över rättvisan än lagfarna domare, och det anses främja den sk demokratiska processen.
Alltfler blodtörstiga hyenor i samhället skriker sig hesa inför rätten att få vittna anonymt. Den oemotståndliga frestelsen att under täckmantel få sätta dit ett hatobjekt är uppenbarligen väldigt stor.

Frågan är bara om inte detta förfarande ökar antalet justitiemord och häxprocesser i samhället?


Om författaren

Författare:
Ragnhild Blücher

Om artikeln

Publicerad: 23 jan 2008 16:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: