sourze.se

Guantanamo 080111

Namnet bär en skammens rodnad över sig på årsdagen. Ungefär som Guernica en gång.

På kommunisternas ö har en formell demokrati inrättat något som kanske är värre än Castros fängelser. En månad innan det hände kunde ingen, ja ingen, tro att något sådant kunde hända. Att USA kunde göra något sådant! USA lade ut som en trål över Afghanistan och i den fastnade både fula fiskar och totalt oskyldiga. När svepet gick fångades tonåriga herdar in som aldrig ägt ett ID-kort eller pass. Man vet inte deras namn eller nationalitet. Alltså finns de inte. Bara i verkligheten. Utan hemortsrätt. Många av de fångna har aldrig läst begreppet al Quaida eller läst om någon annan organisation. De är vitare än snö.

Landets riktiga Krigsherrar går fria, kanske sitter de i regeringen. Det kan USA inte hindra, men tonåriga herdar är lättare att gripa. USA har på sex år bara rett ut ett enda ärende. En man av flera hundra vet vad han anklagats för. Han sändes hem, för just han hade papper!

De som Castro låst in vet nog varför de är inlåsta, även om det är på helt orättfärdiga grunder. Vi vet inte namnen på de som Castro och Bush låst in. Där är herrarna lika. Lika orättfärdiga inför Gud och allt folket. Ingen ser någon ände på eländet. För ingen nation strider för de nationslösa. Många fångar vågar inte resa dit, där de tror att de hör hemma. För där kan vänta ännu värre öden, ja döden.

Senaten vill inte släppa in dem i USA om de blir frikända.
Vill svenska folket och vår regering ge dem asyl här?
Knappast! Ja, kanske några stycken för samvetets skull!


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 13 jan 2008 16:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: