sourze.se

Rödebyfallet: Får man inte lite skylla sig själv?

Tommy slår Lisa i huvudet med en gummihammare upprepade gånger. Snart blir Lisa arg och slår Tommy hårt en gång. Tommy säger till mamma som stänger in Lisa på hennes rum i två timmar. Är det rätt?

50-åringen och 15-åringen i Rödeby

En aktuell händelse som ni alla säkert läst om. En 50-årig trängd pappa till en utvecklingsstörd son. Mobbing av ungdomsgäng går för långt och pappan klarar det inte längre utan skjuter en 15-åring på sin tomt. Jag tänker inte prata jättemycket om detta då jag är säker på att media och allmänhet kommer prata mycket om detta oavsett hur rättegången utvecklar sig mot den 50-årige mannen. Jag är dock tyvärr ganska säker på att media inte kommer blåsa upp efterskalven som kanske sker mot de ungdomar som har utsatt familjen för trakasserier. Om det ens blir några efterskalv.

Vad tror ni? Jag är tveksam. Tyvärr får man nog också inse att detta är det mest effektiva sättet att få ungdomar att förstå vad man bör göra och inte bör göra mot sina medmänniskor idag. Skjut dom. Vill vi ha det så?


EU-toppmötet i Göteborg

I Göteborg 2001 hölls ett EU-toppmöte där polisers agerande kritiserades stort. Man kan visserligen kritisera vissa saker dom gjorde, samtidigt som man också kan ha förståelse för att dessa fel gjordes då hela situationen var väldigt stor. Det fanns också olika åsikter hos allmänheten om de skadeskjutningar som ägde rum under demonstrationerna.

Men snälla folk! När ska allmänheten fatta att man inte bör kasta sten på poliser som har skarpladdade vapen? Varför blir man förvånad när en polis som har ett vapen skjuter på en efter att man har kastat en sten på polisen!? Tror folk att polisen bara har vapnen för syns skull? Jag tycker det som hände var rätt! Exempel måste göras för att allmänheten ska förstå att polisen är någon man ska akta sig för att göra upprörd! Man ska inte bråka mot dom! Polisen är en grupp människor som är här för att hjälpa oss upprätthålla ett bra samhälle!


Vad menar jag?

Jag sitter inte här och förespråkar att vi ska börja skjuta eller på annat sätt misshandla varandra för att säga vad vi vill. Men det är dit vi är på väg i mina ögon. De som i grunden har startat en serie händelser som senare leder till grov misshandel eller t om dråp/mord blir i många fall offer i efterhand. Detta är en negativ uppfostran i mina ögon.

Jag vill se att man gör något hårdare och tidigare mot personen/personerna som startar dessa händelseförlopp! Då hade kanske 19-åringen i Göteborg förstått att man inte ska kasta sten mot beväpnade poliser och 17-åringen hade kanske hållit sig borta från 50-åringens tomt och låtit den stackars familjen vara ifred.


Har varit på tapeten innan

Jag vet att detta inte är något nytt. Mina åsikter och hela den här artikeln har diskuterats innan. Men jag har inte sett någon bra, seriös, aktiv debatt om det. Förhoppningsvis kommer en av oss, som vill göra sin röst hörd, någon gång att lyckas dra igång så pass många intresserade att det kan bli en bra debatt av det hela!


Om författaren

Författare:
Rickard Fransén

Om artikeln

Publicerad: 10 jan 2008 15:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: