sourze.se

Backhopparveckan är här!

Eller som den officiellt heter VierschanzenTournee. Det är ju bara vi här upp i norr som envisas med att kalla den för backhopparveckan.

Nu är den äntligen här, klassikern som körts årligen sedan 1952 och som alla backhoppare vill vinna. Det speciella med dessa fyra tävlingar är ju att de avgörs med ett knock-out system. Hopparna möts två och två och den som har mest poäng av de två går till finalrundan, där också fem stycken sk Lucky Loosers får vara med, dvs de fem förlorare som har mest poäng utöver de 25 knock-outvinnarna. Ett system som hopparna dock inte är särskilt förtjusta i eftersom det ju inte är de 30 som hoppat bäst som hamnar i finalen utan en hoppare som missar kan ju ha ett mycket bättre resultat. Men man håller envist fast vid detta system just under backhopparveckan, där det för övrigt är enda gången under hela Världscupen man använder det. Men vi drar tillbaka klockan ett år och tittar tillbaka.

Vi börjar i tyska Oberstdorf. Efter en minst sagt strulig inledning på säsongen med en avkortad och en inställd tävling i Kuusamo, flyttade tävlingar från Trodheim till Lillehammer och helt inställd i Harrachov så lyckades man veckan innan genomföra fina tävlingar i Engelberg. Och redan där visade vinnaren i Oberstdorf Gregor Schlierenzauer, Österrike att formen fanns. Han vann före Andreas Küttel, Schweiz och Adam Malysz, Polen. Norges stjärnskott den fd rörmokare Anders Jacobsen slutade fyra. Vädret då? Det som större delen av säsongen kom att handla om, det var helt okej här.

Cirkusen reste vidare till klassiska Garmisch-Partenkirchen. Är det något som gemene man i Sverige känner till så är det nyårsdagshoppningarna i Garmisch. Vad är en nyårsdag utan det och Ivanhoe på TV:n? För vissa lika otänkbart som att inte visa Kalle Anka på julafton. Nu sänds varken hoppningen eller Ivanhoe längre i SVT. Men tack vare Eurosport och TV3 kan man ju hålla traditionen vid liv.

Vädret ställde åter till det när det skulle hoppas för sista gången i den gamla anrika backen som dagen efter började rivas. Regn och plusgrader gjorde att det blev bara en omgång. Och den vanns av Andreas Küttel, Schweiz före Matti Hautamäki, Finland och Noriaki Kasai, Japan. De två nya uppkomlingarna Gregor Schlierenzauer och Anders Jacobsen var fyra resp femma.

Så lämnade alla Tyskland och for över gränsen till Österrike där första anhalt är Innsbruck. Även har var det snöbrist och plusgrader i luften men man lyckades genomföra två omgångar. Anders Jacobsen, Norge vann före Thomas Morgenstern, Österrike och Simon Ammann, Schweiz.

Så var det dags för sista stoppet; Bischofshofen. Inför finalen var det riktigt spännande. Så många hoppare hade chansen på att vinna hela VierschanzenTournee. Nykomlingarna hoppade bra här och vann gjorde Gregor Schlierenzauer, Österrike, före Norges Anders Jacobsen och trea Simon Ammann, Schweiz.

Men hela Hoppuka det vann Anders Jacobsen, Norge. En fantastisk bedrift att under sin första säsong i världseliten lyckas hålla nerverna i schack och ta en sådan tung titel. Vem ska lyckas i år? Kommer Anders lyckas försvara sin titel? Är det Gregors tur? Eller vad har veteranerna Adam Malysz, Janne Ahonen och Matti Hautamäki för planer? Kommer Thomas Morgensterns fantastiska form att hålla i sig? Eller blir det någon helt ny stjärna som slår igenom? Om lite mer än en vecka så har vi svaret.

Finlands deltagare: Janne Ahonen, Arttu Lappi, Janne Happonen, Ville Larinto, Veli-Matti Lindström, Matti Hautamäki

Norges deltagare: Roar Ljökelsöy, Björn-Einar Romören, Sigurd Pettersen, Anders Jacobsen, Anders Bardal, Andreas Vilberg, Tom Hilde

Sveriges deltagare: Andreas Arén, Johan Erikson


Om författaren

Författare:
Annelie Printz

Om artikeln

Publicerad: 28 dec 2007 01:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: