sourze.se

Makten och mörkläggningen

Rauscher och Mattsson gav 2004 ut boken "Makten, männen och mörkläggningen", som redogör för den sk Geijeraffären. Varför tegs boken ihjäl av media?

Kvinnorna tvingades schavottera i den s.k. Geijeraffären. Geijeraffären var Sveriges mest uppmärksammade affär med alla de ingredienser som behövdes för att skapa en rättsskandal. Bordellmamman Doris Hopp drev under flera år lyxbordell för höjdare i samhället. Namn som Björn Tarras-Wahlberg, Torbjörn Fälldin, med flera figurerade utan att något händer mer än att affären tystades ner.

Doris Hopp dömdes för koppleri och kvinnorna som arbetade för henne tvingades till långa förhör. Det var i de förhören som namnen på samhällets höjdare dök upp. Detta styrktes genom SÄPO, som i sin spaning fotograferade de mer namnkunniga politiker som sedermera gick ut och förnekade sin delaktighet.

Bla berättas, i boken, om ett luciafirande på Grand Hotel i Saltsjöbaden 1974 efter ett sent plenum med den dåvarande jämviktsriksdagen:
"Det var en fest över partigränserna. Så det blev även en och annan tillställning över gränserna. Bland gästerna återfanns fyra socialdemokratiska statsråd samt centerpartisten Torbjörn Fälldin och Olof Johansson". sid 166

Doris Hopp hade ordnat flickorna till luciafirandet och de tågade in nakna med röda band kring midjan och luciakronor på huvudet. Efter festen gick var och en till respektive hotellrum med kvinnorna.

I boken "Makten, Männen och Mörkläggningen", Deanne Rauscher och Janne Mattson, 2004 Vertigo Förlag, beskrivs en omfattande kriminell och kränkande verksamhet i Sverige, där politiker och höga tjänstemän inom såväl polisen som rättsväsendet deltog. Boken bygger på intervjuer och de avlyssningsband som togs upp i samband med spaningen på berörda personer. Den bygger också på intervjuer med polis och f.d. prostituerade, varav en sedan blev riksdagskvinna.

Inför arbetet med boken blev Mattson och Rauscher varnade för att gräva i historien vilket visar att den s.k. Bordellaffären långt ifrån är glömd och fortfarande en öm tå för många politiker. Boken fick aldrig några stora recensioner eller uppmärksamhet. Det blev heller ingen anstormning av motsägelser från berörda parter. Den tystades ner - affären mörklades igen.

Ända tills två kvinnor idag träder fram och berättar att de som 13-14 åringar utnyttjades av samhällets toppar, förmedlat via Doris Hopp. Detta grävdes ner eftersom det var känsligt med kända personer inblandade. Boken är en upprättelse för Peter Bratt som nesligt sattes på undantag när han skrev om affären. Det märkliga är att de inblandade kvinnornas namn läckte till media, medan de inblandade männens namn suddades bort ur utredningens mer officiella delar. Den polis - numer pensionär - som nyligen uttalade sig i tidningarna, Ove Sjöstrand, finns också intervjuad i boken.

Idag hummar Leif GW Persson om att ersättning för kvinnorna nog inte är möjlig och själv verkar han ha glömt att han faktiskt delvis var orsaken till affären avslöjades av Peter Bratt.

Hade "Makten Männen och Mörkläggningen", varit på TV hade svenska folket tappat all respekt för politiker och myndigheter. Nu blev det bara en bok som tyvärr få verkar ha läst. Janne Mattson, som dog för några år sedan, var en trovärdig och sanningssökande journalist och filmare. Hans kamp för sanning och rättvisa var omvittnad. Därav vet jag också att boken, även om den är lite formellt skriven, är sanningen om det som hände i Geijeraffären men som aldrig kom upp till ytan.

Det är beklagligt att det politiska etablissemanget förblir orört och dem som sitter högst alltid håller varandra om ryggen, samtidigt som rättsväsendet jagar småfolket för betydligt mindre företeelser.

"Makten, Männen och Mörkläggningen", Deanne Rauscher o Janne Mattsson, 2004 Vertigo förlag.


Om författaren

Författare:
Anne Skåner

Om artikeln

Publicerad: 14 dec 2007 13:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: