sourze.se
Artikelbild

Idol 2007: Marie vann - men Amanda är vinnaren

"Okej, jag unnar Marie sin stora stund. Hon har jobbat hårt för att få den och nu har hon vunnit, så hon ska få den uppmärksamheten hon förtjänar."

Foto: www.granlundpictures.se - Sourze

Okejdå, jag hade fel! Marie Picasso vann Idol 2007, men observera detta: Hon vann huvudsakligen på grund av hennes utomordentliga tolkning av den mycket populära balladen "All By Myself". Efter hennes powerfyllda entré hade konkurrenten Amanda Jenssen svårt för att hinna ikapp henne. En annan faktor som gjorde att hon med en pytteliten marginal slog Amanda var att hon, den här gången, till skillnad från tidigare gånger i tävlingen sjöng två riktigt populära låtar. Det var alltså därför Marie Picasso vann.

Men oavsett alla som jublar nu kvarstår faktumet att den riktiga vinnaren är tveklöst Amanda Jenssen. Många här på Sourze tycks inte fatta det där och jag tänker inte ägna mer tid åt att förklara varför jag tror att det är så. Jag har ju redan förklarat saken flera gånger i tidigare artiklar kriteriet för att bli artist, ekonomiska insatsar, låtar, målgrupp och en rad andra saker. Det får tiden utvisa. Ni kanske märkte hur juryn, när de talade om Marie Picasso kallade henne för en fantastisk sångerska. Swartling tillade "i världsklass", medan Amanda beskrevs som en "superstjärna". "Två miljoner teve tittare och jag ser en superstjärna framför mig!", sade Daniel Breitholtz. Och han har helt rätt.

Okej, jag unnar Marie sin stora stund. Hon har jobbat hårt för att få den och nu har hon vunnit, så hon ska få den uppmärksamheten hon förtjänar. Man kunde bara inte låta bli att bli rörd av att höra det där gamla kassettbandet på Marie när hon var liten. Sådant där gillar jag stenhårt, men jag måste erkänna att det som rörde mig i hjärtat mest var Maries pappa när de filmade honom. Om det var någon som förtjänade att se sin dotter vinna så var det han! Han verkar vara en mycket varm, och kärleksfull person - det syntes på hela han och vi vet nu varifrån Marie har fått sin gråtmildhet!

Men kära vänner, nu till verkligheten.

Ärligt talat så tyckte jag att vinnarlåten "This moment" var en stor besvikelse. En låt som består av en melodislinga som man hört tusen gånger förut och vars bäst före datum gick ut 1989. Det är en 80-tals Whitney Houston influerad ballad vars intro och vers var alldeles för lågt i registret för båda tjejerna att sjunga med övertygelse. Refrängen växte när man hörde den andra gången, men en hit ska man inte behöva lyssna på två gånger. En hit ska man kunna falla för vid första lyssningen. Jämfört med fjolårets vinnarlåt "Everything Changes" var "This moment" inte någonting att hoppa högt över. Den kommer säkert att tjatas ut på radio och bli en hit. Det är bara kul men ingen riktigt höjdarlåt som vi kommer att minnas.

Jag har tidigare skrivit att Marie Picasso kommer att försvinna inom ett år, precis som andra tidigare Idolvinnare, men en sak slog mig i kväll när jag såg henne på Globens scen. Det finns faktiskt en chans för henne och det är Melodifestivalen - Om Marie håller sig levande i media i ett års tid och sedan får en riktigt bra låt till 2009s Melodifestival kan hon förlänga sin karriär, men bara så länge hon sjunger på svenska. Min gamle kollega Bert Karlsson tycks hålla med mig om detta. Till tidningen Expressen i kväll säger han så här: "Om Marie Picasso tror att hon har en internationell chans när hon sjunger på engelska så är det rena skämtet". Jag vet inte om jag skulle kalla det för ett "skämt" då Marie Picasso förvånansvärt nog har utvecklats enormt under bara de senaste veckorna och hennes engelska uttal som var uselt för tre veckor sedan var mycket bättre i finalen.

En annan sak som jag inte kunde låta bli tänka på i kväll när jag såg dessa tjejer sjunga var den allra första Melodifestival som någonsin ägde rum i Globen. Året var 1989, Globen var helt ny och jag hade två tjejartister som tävlade. En av dem var den då 19-åriga Lisa Nilsson som kom 4:a medan Tommy Nilsson vann med låten "En Dag". Vad jag minns och vad som är jämförbart med kvällens spektakel var att jag sa till Lisa Nilsson efteråt "Oroa dig inte gumman, Tommy Nilsson vann i kväll, men det är du som är den riktiga vinnaren då du kommer att bli mycket större"

Om kvällens final säger jag sammanfattningsvis samma sak som jag så då för 18 år sen. Marie du vann i kväll, njut av vinsten, men Amanda - det är du som är den riktiga vinnaren...


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 08 dec 2007 00:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: