sourze.se

Idol 2007 - Marie en "unge med ADHD"

Amanda är en historieberättare, i klass med Tony Bennett. Jag svär. Det är magnifikt.

Och så var det klart. Naturligtvis två tjejer i finalen. Fan, har knappt tänkt på att det är Globen som gäller, ganska coolt faktiskt. En jävla skillnad mot Frihamnen. Här tror jag Marie blir mycket mer nervös än lilla Amanda, men det återstår att se.

Amanda var störst i fredags. Juryn uppmuntrade henne att vara det, hon tog chansen, tackade, bockade, gjorde det hon skulle. Och nu börjar min ångest sätta in, precis som den gjorde med Daniel Lindström för några år sedan. Det finns så mycket vinning att förlora en Idol-final. Jag vill inte ha ordet "Idol" framför Amanda, med ett bindestreck emellan, det är svårt att lyfta stämpeln när den väl är satt med en skiva. Och tänk om dom ger henne ett artistnamn? "Jensen". Nej, usch. Faktum är ju att både "Hallelujah" och "No One" görs i fantastiska versioner - lidelsefullt, passionerat, djupt, mörkt, varmt. Det får liksom bära eller brista med Amanda, och det bär varenda gång. Nu har vi konstaterat att hon är långt ifrån lika tonsäker som fröken Picasso en fågel viskade i mitt öra att tomten döpt sig efter sin pudel?!, och jag tycker även att vi har konstaterat att det inte spelar någon roll. Amanda är en historieberättare, i klass med Tony Bennett. Jag svär. Det är magnifikt. Aldrig har en 88:a ustrålat en sådan mogenhet. Hon är överlägsen.

Andreas, Andreas - man kan få magsår av bättre framträdanden än hans "Conga". Han såg så fruktansvärt obekväm ut, stackaren. Och katastrof var det, såklart. Juryn stjälpte honom, och dom vet om det. Jag hade gjort samma sak. "Crying" gjorde han bra, men det är aldrig jämförbart med Aerosmith. Lille Andreas, han fick sitt äventyr, i alla fall.

Marie är ju som en fyraåring med jordgubbsglass. Hon är så jävla sprudlande glad hela tiden att det är enerverande. Och mellan topparna så grinar hon. Inte alls min typ av tjej. Bättre än likgiltighet, eller Daniel-hybris, men still not good. Man känner ju med henne, jag tror verkligen på att hon älskar att sjunga, det här handlar inte om att väcka upp något C-kändisskap. Hoppas jag. Men vill jag se henne i TV-rutan? Helst inte. Sätt henne som radiopratare eller nåt, på det sättet är hon ganska behaglig. Jag dör inte om hon aldrig sjunger igen, direkt. Det var den sämsta versionen av "Maneater" jag någonsin hört. Whitney gör hon väl okej, hon förlöste den aldrig riktigt dock.

På notissidan kan vi ju lägga in min ilska när juryn kommenterade Andreas förstalåt. Så jävla snåla med beröm, om man inte visste bättre skulle man tro att dom fick stryk för varje positiv kommentar dom gav. Vidare ser vi kanske Gynning & Berg igen till finalen - äntligen! Nu är jag heligt trött på Jihde. Och så åker Daniel runt med glassbilen och ska signera, jag kan inte ens skriva om det. Det är för sorgligt och komiskt på samma gång. Gå in på aftonbladet.se och kolla. Lite synd är det om honom.

Amanda vinner, det står klart. Om inte Marie taggar ner rejält och slutar bete sig som en unge med ADHD, men det ser jag inte hända i den närmsta framtiden.


Om författaren

Författare:
Cim Efraimsson

Om artikeln

Publicerad: 03 dec 2007 10:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: