sourze.se

Lort-Sverige än en gång

Det gamla Lort-Sverige en gång skildrat av Ludvig Nordström tycks ha fått en "modern" efterföljare. Tyvärr.

Ett bad i nordvästra Stockholm fick stängas på grund av för mycket smuts.De badande männen/pojkarna hade kalsonger under badshortsen. Kalsongerna var så smutsiga att badets reningsverk proppades igen.

I Stockholms tunnelbana kan vi på reklamskyltarna läsa att 25 procent av resenärerna inte har tvättat sig sen i går. Hur många gånger har de varit på toaletten sen i går?

I samma tunnelbana är det inte ovanligt att nästan vuxna personer främst tjejer sitter på golvet. Att sitta på smutsiga golv är vanligt också i andra sammanhang.

Har de här personerna ingen uppfattning om hygien? Vad har föräldrarna lärt ut? Och skolan? Kunskaperna har hur som helst inte fastnat.

Bristande hygien sprider sig uppåt i åldrarna. I dag kom en rapport om att bristande handtvättning på våra sjukhus är orsaken till ett mycket stort antal s.k. vårdrelaterade sjukdomar. Mellan 500 och 1.000 sängplatser på våra sjukhus tas dagligen upp på grund av detta.

Illa för patienterna att vårdpersonal slarvar. Men också för skattebetalarna eftersom kostnaderna beräknas till över 2 miljarder kr per år.

Det är okänt vad smittspridning p.g.a. hygienslarv får för följder i andra sammanhang exempelvis inom livsmedelsbranschen. Ett tips: Gå aldrig in i ett restaurangkök!


Om författaren

Författare:
Åke Askensten

Om artikeln

Publicerad: 01 dec 2007 20:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: