sourze.se

Kanaljens krönika

Lars Vilks rondellhund i Trelleborg, som var sju meter hög, är död.

Efter ett kort liv i rampljuset revs rondellhunden en fredagsmorgon. Vid angreppet natten innan skadades hunden så svårt att den riskerade att rasa.
- När vi kom hit såg det ut som om den satt och sket, sade en av männen som rev hunden.

-----------

Hade jag varit religiös och trott på gud så hade jag kunnat berätta om ett himmelrike. Men nu är det så att jag inte är religiös och tror inte heller på gud och andra andevarelser. Jag är anhängare av Darwin och av den historiska materialismen. Ni vet, från de där dinosaurierna, olika människoarter osv. till människans historiska tid.

Om vi tar de senaste 1,200 miljoner åren av jordens historia och omvandlar de till 12 timmar och börjar 00.00 så ser det väl ut ungefär så här: Klockan sex kom de första ytterst primitiva varelserna som kan betecknas ha liv, halv elva kom dinosaurierna. Människans historiska tid från och med Babylonien och Egypten, vad är klockan då? En tiondels sekund i tolv. Människans dokumenterade tid på jorden är inte mer en tiondels sekund. Min tid som människa går inte ens att mäta, så kort är den. Religionerna lovar evigt liv. Jag däremot kommer att omvandlas till aska, alternativt äter maskarna upp mig.

Sedan människan tog steget till en tänkande människa har hon funderat på meningen med livet. Människan har aldrig hittat meningen eftersom evolutionen inte tillåter det. Religiösa däremot, inbillar sig att det finns en mening med livet och det är Gud.

En tänkande människa i detta meningslösa liv kan själv skaffa sig mening. Jag har många! Men för att hålla oss inom politiken så är mitt önskesamhälle ett nytt samhälle dit vi tar med oss de goda sidorna av kapitalismen och alla andra tidigare samhällen och avskaffar de dåliga. De dåliga avskaffar man genom att demokratin får slå ut i blomning på alla områden. Inte den kapitalistiska demokratin där makten ligger i de rikas händer. Ta till exempel USA, där presidentkandidater behöver miljarder för att ens kunna delta i valet. Det kan inte vara demokrati.

----------

USA har utvecklat ett sätt att rädda kapitalismen, nämligen, genom militärmakt. USA:s militärbudget är lika stor som alla övriga länders militärbudgetar tillsammans.

I världen finns 194 länder, i cirka 130 av de har USA militär närvaro, inklusive 96 där USA har militärbaser. Allt för att kontrollera och terrorisera världen, för att rädda kapitalismen och särskilt USA:s ledande roll. USA har kommit längre i sin kontroll av världen än nazisterna någonsin ens kunde drömma.

Att det sedan finns små celler av islamistiska grupper, där Al Qaida har förstorats upp till en farlig terroristorganisation, allt för att skrämma västvärldens befolkning. Dessa terrorister är som myggstick i det hela, även om de har gett ett och annat getingstick i New York, Madrid och London. USA är den verkliga terroristen, 4 milj döda i Korea, 3 milj döda i Vietnam o.s.v. och nu senast 650,000-700,000 döda irakier.

Många trodde att demokrati i Irak kunde genomföras med massiva bombningar och efter det med ockupation. 500,000 dog p.g.a. USA/Englands bojkott och bombningar av Irak under 90-talet, allt i liberalismens och i demokratins namn.

Enligt ett brittiskt opinionsinstitut, Opinion Research Business, har 1,2 milj människor dödats sedan liberalernas och demokratiernas invasion av Irak 2003.

------------

"Ein Gespenst geht um in Europa - das Gespenst des Kommunismus.“ Raderna är skrivna av Karl Marx och Friedrich Engels i Kommunistiska Manifestet år 1848. Hundrasextio år har detta spöke gisslat borgarna.

------------

På den gamla goda tiden på 70-talet när arbetarskildringar var legitima i teaterbranschen skrev jag en lång dikt om en finsk arbetarklasskvinna. Det började med att Bruksteatern i Malmö frågade mig om jag kunde nedteckna några rader om finska arbetare och som skulle ligga som underlag för en sång i deras pjäs "Det gamla spelet om en vara". Det blev en lång dikt och fick namnet "Blomman".

Cirka hälften av dikten användes till sången. Sista föreställningen gavs i Malmö efter en turné runtom i Sverige. I den föreställningen var bara tre rader kvar av dikten. Liberalernas och andra högersympatisörernas intensiva kritik under turnén fick Bruksteatern att censurera min text. Dom var kanske rädda att gå miste om bidrag från staten...

Dikten slutar så här: "Hem till lägenheten / Åttahundra kronor i månaden / Kan inte ens se på TV i kväll / Det gör så ont i ögonen / Jag är alltid så trött på kvällarna - orkar inte umgås med min dotter / Men idag tänker jag göra det / Kapitalismen har förstört många familjer / Men jag ger mig inte / I dag kommer jag att leka med min dotter!"

Jag fick en idé i den vevan! Eftersom jag kan det där med framställning av trycksaker så tänkte jag att jag kunde göra ett häfte av dikten. Jag skrev dikten, jag layoutade dikten, jag tryckte den, jag häftade den i 250 exemplar och jag skickade ett ex till Bibliotekstjänsten som köpte den och som sedan spreds till 123 bibliotek i Sverige. I Rosengårdsbiblioteket i Malmö finns den än idag, i Runö folkhögskolans bibliotek i Åkersberga finns den också.

Sveriges Radio nappade och tog delar av dikten med i tvådelad antologi med titeln "Leva bland människor", nya texter i dikt och prosa. Där är lilla jag bland storheter som Vilhelm Moberg, Per Gunnar Evander, P C Jersild, Per Anders Fogelström, Märta Tikkanen, Lars Molin, Stig Claesson. Det gjorde att jag hamnade i Svensk författarlexikon - upplaga 1975.

På den tiden var jag mest intresserad av att måla tavlor, var bl.a. med i konstnärskollektivet "Hipp". Lokalerna tillhör numera Malmö Dramatiska Teatern och restaurangen intill. Jag var med i många samlingsutställningar och hade bl.a. tre separata utställningar. Men som det brukar vara så försökte mina borgerligt sinnade kollegor att censurera tavlorna. Dom tyckte att motiven var olämpliga.

Jag blev trött på censuren och gav fan i att skriva och måla. Istället byggde jag ett hus och skaffade familj med tre ungar. Först när Bush anföll Irak 2003 kom skrivarlusten tillbaka på riktigt.

1991-93 när jag var grafikernas ordförande på Sydsvenska Dagbladet gav jag ut "Senaste Nytt". Jag skrev mycket i den. Företagsledningen försökte sparka ut mig och hänvisade till tryckfrihetslagen. Men företagets jurister avrådde! Det fanns ingen grund för avsked i texterna.

--------------

Egypten har varit kristet, likaså Syrien och Turkiet. Hela Mellanöstern utom Arabiska halvön. Armenierna t.ex. har behållit sin kristna tro till våra dagar. Men de fick sota för det under Osmanska riket - ett par miljoner armenier slaktades.

Annars har islam varit en fredlig religion. T.ex. på Iberiska halvön levde muslimer, kristna och judar i fredlig samexistens. Andalusierna berättar fortfarande stolt om den tiden. Jag har varit där och hört det själv. Den muslimska mentaliteten lyser igenom t.ex. i uttrycket "om Gud vill", som andalusierna så gärna använder. När sedan kristna militära trupper norrifrån anföll och erövrade Spanien och Portugal blev det masslakt på judar och muslimer. Så många som möjligt försökte fly.

Judarna var inte välkomna någonstans utom, hör och häpna, en kvarts miljon judar som fick fristad i muslimska Istanbul. Naturligtvist använde muslimerna även våld när man tvingade sin tro på kristna och judar. Men den största delen gick frivilligt över till Islam. Ett av tillvägagångssätten var enkel. Muslimerna betalade mindre skatt än övriga. Pengagirigheten har alltid styrt människan så att man t.o.m. överger sin religion. Det något av nutid i det hela.

Ps. Så här står det i Nationalencyklopedin om Egypten: "Egypten antog mycket tidigt kristendomen … Den kristna koptiska kulturen fick en utpräglad egenart, sedan Egypten tillsammans med vissa andra östkyrkor gått sin egen väg vid kyrkomötet i Chalcedon 451. Då hade sedan länge de faraoniska templen stängts eller förvandlats till kyrkor. Efter 640 blev dock Egypten definitivt inlemmat i den arabiska världen."

---------------

Ja, det är sant. Jag har ett hus som har stigit i värde oerhört mycket, huset som jag har byggt nästan helt med egna händer. Snart är det dags att sälja huset och dela pengarna till ungarna. Själv tänker jag leva på min pension. Jag hade kunnat leva brett med mina pensionspengar om inte Skandiadirektörerna hade stulit pengarna från mitt pensionssparande och lyxrenoverat sina lägenheter. Vad jag vet så kallar direktörerna sig för socialliberaler.

Att flytta till Rosengård är inte aktuellt. I slutet av 70-talet bodde vi på Lindängen i Malmö. Ett bostadsområde liknande Rosengård men något mindre. I grannhuset hittade man en ung tjej i badkaret, styckad och insvept i en svart sopsäck. Jag kunde tänka mig att bo i ett torp någonstans i småländska skogarna. Tyska kan jag redan så det lär inte blir några kommunikationsproblem.

Eller varför inte Norrbotten och Tornedalen. Vad sägs om kvarteret Vittula i Pajala. Finska kan jag redan så det lär inte blir några kommunikationssvårigheter där heller. Men, men eftersom jag älskar havet så får det nog bli Kuba i Karibiska havet. Nej, det går inte det heller, jag kan inte spanska. Om några år när amerikanerna har ockuperat Kuba så blir väl engelskan huvudspråk. Nej, det går inte det heller - jag har inte mycket till övers för imperialistspråket.

---------------

Ps2. Igår såg jag Michael Moores film Sicko! Av förklarliga skäl är det svårt att just nu kritisera den svenska sjukvården även om det finns en viss anledning. Jag säger bara "Stupid White Men". Liknande sjukvård som i USA kommer snart att finnas även hos oss när all privatisering är klar. Läste i tidningen att man i nära farmtid kommer att öppna ett sjukhus där endast försäkringsbolagens kunder får vård, alltså dom som tecknar speciella försäkringar, typ som i USA. Då är det slut på väntetiden för de rika - fattiga får dö bäst de vill. He-he!

Fattiga får helt enkelt emigrera till Kuba för att få vård, om det nu är så lukrativt eftersom liberaler och andra högersympatisörer så gärna vill bomba Kuba till stenåldern.


Om författaren

Författare:
Unto Seppälä

Om artikeln

Publicerad: 01 nov 2007 09:38

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: