sourze.se

Alliansen river upp försäkringar

Regeringens attacker mot sjukskrivna fortsätter med en skoningslöshet som kan få även kärnfriska att må dåligt.


Än en gång är det de långtidssjukskrivna som är målet för den som håller i yxan, nämligen socialförsäkringsminister Kristina Husmark Pehrsson.

Speciellt märkligt är att denna minister anser sig ha rätt att avskaffa enskilda personers försäkringar. Hon och hennes regeringskolleger avser nämligen att se till att ingen långtidssjuk kan få mer än 75 av lönen i ersättning. Den som har betalat för en avtalsförsäkring eller motsvarande får inte behålla den ersättningen. Regeringen "fixar" detta genom att sänka den statliga ersättningen i motsvarande grad.

Det är ett etiskt övergrepp. Nu bör det prövas om det också är ett juridiskt övergrepp. En fråga främst för de fackliga organisationerna ligger bakom avtalsförsäkringarna.

Att döma av Husmark Pehrssons uttalanden kan det också bli aktuellt med att göra på samma sätt med de personer som har individuella sjukförsäkringar.

Var går då gränsen? Varför bara vissa försäkringar och vissa försäkringstagare? Blir nästa steg att sätta stopp för andra typer av försäkringar? Kanske blir avtalspensioner och privata pensioner nästa område.

Om det inte ska bli ett katastrofval för Alliansen 2010 bör nog Reinfeldt & Co lugna ner sig när det gäller nedskärningar på det sociala området.


Om författaren

Författare:
Åke Askensten

Om artikeln

Publicerad: 25 okt 2007 08:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: