sourze.se

Åt vilket håll ska klockan?

Efter en lång sommar är det då dags att ställa om både sig själv och klockan inför höst och vinter. Men - åt vilket håll ska klockans visare vridas?

Vid flera tillfällen, när det varit dags för att byta till sommartid eller till vintertid, har jag lekt med tanken på hur det skulle gå om man helt enkelt lät bli att vrida fram eller tillbaka klockan. Helt enkelt gå mot strömmen - inte göra som alla andra - och fortsätta leva efter sommartid när samhället i övrigt går över till vintertid, eller fortsätta leva efter vintertid när man uppmanas ställa om klockan till sommartid. Hur skulle det fungera? Skulle det alls fungera?

Troligen inte. Naturligtvis beror det på hur man lever i övrigt, men för de allra flesta skulle det nog ställa till stora problem att fortsätta använda "fel" tid. All kommunikation, så som bussar, tåg och flyg, förändras ju i och med tidsomställningen, men man kommer nog ändå hellre en timme för tidigt till, till exempel tåget, än att man kommer en timme för sent. Och i övrigt; chefen blir nog inte så glad om man kommer en timme för sent, och förklarar den sena ankomsten med att man fortfarande följer den andra tiden. Däremot blir nog chefen glad om man är så ambitiös att man kommer en timme för tidigt, men frågan är väl om man får lön för den tiden, eller om man tvingas jobba gratis? Och; börjar man en timme tidigare så måste man väl få gå en timme tidigare också? DET är nog inte så populärt. Möten, öppettider på affärer, träningstider, hämta/lämna barn… När precis allt i samhället ändrar tidsomställning är det nog svårt att inte drabbas om man nu skulle tacka nej till att ställa om klockan.

Ibland är det nog bäst att göra som alla andra gör ändå. Men, erkänn att det vore rätt intressant att testa att göra tvärtom? Och - kom ihåg! - nu, när sommartiden är slut, ska vi vrida TILLBAKA klockan en timme. Sommaren är BAKOM oss, alltså ska klockan också TILLBAKA.


Om författaren

Författare:
Maria Sågå

Om artikeln

Publicerad: 23 okt 2007 17:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: