sourze.se

Vad ska vi ha friskolor till?

Om inte friskolor behövdes skulle de inte finnas.

Nu har skolminister Björklund spikat fast det som varit självklart för nära nog alla religiösa friskolor hela tiden. Nämligen att skolplanen ska följas lika av alla slags skolor. På lektionerna råder naturvetenskapen men vad eleverna gör på annan tid är deras egen sak.

Men lika klart är att religion är tillåtet i skolornas värld som i näringslivet, på Torget, inom turismen, nöjeslivet osv. De så kallade Humanisterna har velat totaltförbjuda främst kristendomen i skolans hela värld. Inga kyrkbesök i studiesyfte och inga stjärnor i fönstren! Men den gubben gick inte. Den blomstertid fick inte komma heller.

Skulle inte 5-10 elever inte få samlas på en rast eller efter skoltid för att be eller läsa Koranen? Vilken ruskig tanke detta är. Kristna gymnasieföreningar har funnit i bortåt hundra år. Massor av väl kända svenskar har varit med som Tage Erlander till exempel.

"Det finns endast finns fem religiösa friskolor som inte sköter sig fullt ut, medan standarden i övrigt är hög" sade Skolverket förra veckan. Detta framgår av tidningen Dagen och SR:s nyhetssidor. Ändå så är det dessa skolor som granskats extra i flera år. Deras förening ställer helt upp på regeringens förslag, "för så har vi alltid gjort" säger de till Dagen och andra media. Skolverkets uttalande går också att läsa på deras hemsida.

Friskolorna har tillkommit för att föräldrarna har velat ge sina barn bättre undervisning än den som kommunens skolor kunnat ge. Därför borde nu Skolverket hårdgranska de kommunala skolor där många friskolor växt upp. Det eleverna ofta säger själva är att de inte stått ut med mobbningen och det allmänna stöket i klassen. Så de har försökt bygga en mobbningsfri skola. Hur långt har de lyckats? Har kommunalskolan blivit bättre eller sämre på senare år? Jag tror det varierar starkt

Minister Björklund hotar med att snabbstänga friskolor som inte sköter sig. Varför stänger han inte kommunala skolor där massor av mobbning pågår år efter år. Varför stänger man inte skolor där massor av elever inte klarar av minikraven på betyg. När skolorna blir dåliga flyttar svenskbarnen ut. I stället borde skolorna göras bra för alla.

Tusentals föräldrar har genom uppoffringar lyckats ge sina barn en bättre skola. Som regel har de lyckats. Men jag hoppas att de kommunala skolorna snart blir så bra att allt färre friskolor behövs!


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 17 okt 2007 15:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: