sourze.se

Presidentval the Lebanese way

"Det stundar till presidentval i Libanon, och det är de folkvalda riksdagsmännen som skall välja president.
Presidenten skall enligt konstitutionen vara maronitkristen och väljs för en mandatperiod på sex år."

Som nämnts i tidigare artiklar, att var politiker i Libanon är ett av världens farligaste yrken. I förra månaden var det ytterliggare en som sprängdes i luften tillsammans med några vanliga libaneser som hade oturen att vara i närheten. Själv befann jag mig på tryggt avstånd, i norska Bergen på företagskonferens, men explosionen inträffade i närheten av min svågers och svägerskas lägenhet, så det är alltid lite oroligt innan man ringt runt och hört sig för att allt är väl.

Det stundar till presidentval i Libanon, och det är de folkvalda riksdagsmäannen som skall välja president. Presidenten skall enligt konstitutionen vara maronitkristen och väljs för en mandatperiod på sex år. När Syrien styrde och ställde i landet, med det internationella samfundets goda minne, var det inte alltid som grundlagen var så viktig. Både den nuvarande presidenten och förutvarande hade mandaten förlängda med tre år.

I pricip skall presidenten väljas med 2/3 majoritet. Men eftersom, såsom västlig media benämner gruppen, en pro-syrisk odemokratisk väst-fientlig minoritet har valt att bojkotta parlamentet, finns det ingen möjlighet att rösta i grundlagens anda. Alternativet är då att, och igen som västlig media uttrycker sig, en anti-syrisk demokratisk väst-vänlig majoritet av riksdagsmän med enkel majoritet väljer en framtida ledare. Detta är en lösning som amerikanarna pushar hårt för, trots att deras ambassadör var och varannan dag framträder i TV och säger att USA inte blandar sig Libanons inre angelägenheter.

Enligt konventionell visdom så är det sålunda majoritetens riksdagsmän som enligt teorin "de tio små negerpojkarna", skall tagas avdaga tills deras majoritet har upphört.

Så vad har man då gjort för att skydda dessa presumtiva mordoffer? Jo, man har inkvarteterat dem på det mest fashionabla lyxhotellet i Beirut, det femstjärniga Phoenicia. Likt kronjuvuler vaktas dessa demokratins fanbärare dag och natt. Libanons magra stadskassa närmar sig säkert snabbt svältdöden när den räkningen skall betalas. Det är en uppenbar risk att landet splittras om man väljer en president med enkel majoritet. Libanon delas upp mellan sunnimuslimer allierade med en kristen minoritet och shiamuslimer allierade med en kristen majoritet. De folkvalda har ytterliggare några veckor på sig att enas om en kandidat men den 24 november upphör den sittande presidentens mandatperiod och tiden går fort.


Om författaren

Författare:
Lars Bergqvist

Om artikeln

Publicerad: 17 okt 2007 16:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: