sourze.se

Vänsterpartiet - pensionärernas räddare

Vänsterpartiets aktualisering av återbetalning av de pengar som konfiskerades av pensionärerna på 90- talet kan bli nästa vals höjdare.

En unik händelse i svensk politik sker när Vänsterpartiet som enda parti tar upp frågan om sveket mot pensionärerna på 90-talet. Alla andra partier är tysta. Normalt skriver jag inte så mycket beröm åt Vänsterpartiet i mina Sourzeartiklar, men nu är det hög tid att på nytt ta upp frågan om pensionärssveket som Göran Persson var pappa till. Han lovade att allt skulle återbetalas - krona för krona - och pensionärerna trodde på honom. Nu vet vi - det blev ingen återbetalning och pensionen återställdes aldrig till rätt nivå. Här Vänsterpartioets egen presentation av sitt budgetförslag:

Höjda pensioner i vänsterpartiets budget

Vänsterpartiets Lars Ohly och Kalle Larsson presenterade idag på en presskonferens ett förslag till höjning av pensionerna på 300 kronor i månaden.

Vänsterpartiet föreslår i sin budgetmotion att garantipensionen höjs med 300 kronor i månaden 2008, 400 kronor 2009 och 500 kronor 2010.

Dessutom kompenserar vänsterpartiet de tidigare ATP-pensionärerna för den försämring av pensionerna som gjordes i början av 1990-talet.

- Det är politiska beslut som har gjort att pensionerna har tappat i värde. Då är det politiska beslut som krävs för att återställa det som ATP-pensionärerna har förlorat, säger Lars Ohly, partiordförande v.

- Det här är pensionärer för vilka ett tillskott på några hundralappar betyder mycket. En majoritet av de sämst ställda pensionärerna är kvinnor, därför är det här en viktig jämställdhetssatsning, säger Kalle Larsson, riksdagsledmot v.

Så här vill vänsterpartiets förbättra pensionärernas ekonomi: Tilläggspensionärerna tidigare ATP-pensionärerna kompenseras genom att inkomstpensionen räknas upp med 6 procent. Förslaget kostar 1 miljard kronor.

Garantipensionen höjs med 300 kronor i månaden 2008, 400 kronor 2009 och 500 kronor 2010. Förslaget kostar 2 miljarder kronor 2008, 2,7 miljarder kronor 2009 och 3,4 miljarder 2010.


Om författaren

Författare:
Stig Gustin

Om artikeln

Publicerad: 01 okt 2007 20:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: