sourze.se

Varning för styrelseproffs!

Tjänstemannamakten är farlligt stor. Och de slöa styrelseledamöterna ska ha sparken.

Carnegieskandalen är mer än toppen på ett isberg. Det är en väckarklocka. Inte minst för de sparare som tror att vackra namn betyder att det inte finns skummisar i ett företag.

Viktigt är nu, när Finansinspektionen äntligen visat tänderna, att inspektionen får tillräckliga resurser för att avslöja mesta möjliga av det övriga skumrask som finns i den s.k. finansvärlden.

Det är tragiskt när inkompetenta eller i värsta fall korrumperade direktörer ansvarar för spararnas pengar.

Men mycket illa är också att det i många styrelser finns ett antal passiva styrelsepersoner, s.k. styrelseproffs. Just ordet styrelesproffs bör vara en varningssignal.

I alltför stor utsträckning finns det styrelseledamöter som mest är intresserade av att lyfta sina ofta alltför höga styrelsearvoden. Naturligtvis finns det positiva undantag - oklart hur många.

Ett grundläggande problem är den enorma tjänstemannamakt som finns i de stora företagen. Det bidrar till att styrelseledamöter, som vill vara kvar, ligger lågt.

Riksrevisionen eller någon annan lämplig instans bör snarast granska vad som gjorts av statliga representanter i olika styrelser, som bland annat förvaltar våra pensionspengar.

S.k. styrelseproffs som sitter och slöar ska inte ha betalt. De ska ha sparken.Om författaren

Författare:
Åke Askensten

Om artikeln

Publicerad: 29 sep 2007 06:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: