sourze.se
Artikelbild

Idol 2007 - Fel tjejer gick vidare

Det kanske känns som homerun, när Patrizias enda uppgift är att sjunga den bättre än sopnissen i Sunrise, men det funkar inte riktigt så. En dålig låt är en dålig låt.

Foto: Daniel Ohlsson/TV4

Och jag läser i Aftonbladet att Gynning och Berg kanske ska fortsätta programleda. Eller dyka upp som jokrar, vad pressen nu vill kalla det. Och jag sluter ögonen, ber, hoppas, gråter en skvätt och skriver sen lite om Idoltjejerna:

Marie - The power of love. Jo, jag säger det. Jag tycker hon gör det bättre än originalet. SKANDAL, Cim! Men på riktigt. Hon gör typ det. En helt fantastisk begåvning, Marie har så mycket att ge och så lite att förlora. Långsamt strävar hon framåt och igår var hon underbar. Jag skrek åt TV:n när juryn gav ljud åt sina tankar; hur i hela jävla halland kan dom sitta och höja Sam till skyarna i onsdags för att igår mumla fram kritik åt gåvan från Gud - Marie? Hur?! Hopplöst skitsur. Marie, ditt framträdande igår kan vara det bästa framträdandet någonsin i Idol. Ignorera de tre tomtarna på de tre höga stolarna. Dom har tydligen käkat från fel pillerburk.

Gathania - Im like a bird. Nej, det här tycker jag inte om. Den här låten är väldigt fin, växer med tiden, och originalartisten Nelly Furtado skulle förmodligen göra den än mer rättvisa idag än första gången hon spelade in det. Det är en mycket speciell text, en känsla som kräver förmedling och Gathania ger kanske 50 procent. Inga toppar, inga dalar, hon glider som en papperssvala genom låten, lite svajigt men hyfsat stadig kurs. Det är godkänt, såklart. Alla är godkända i år. Men Gathania har ju ingen passion! Hon har en välpumpad pojkvän som hon drar med i TV för att han ska få visa upp precis hur välpumpad han är, detta görs lättast genom att sätta på sig den minsta tanktopen man hittar i garderoben. Det ska vara svårt att andas, typ, så liten ska den vara. Det roligaste av allt var ju att tomten satt med mobilen när dom riktade kameran mot honom - och precis innan Gathania uppträdde Marie. Som jag skulle skratta om det visade sig att han röstade på henne. Hysteriskt. Nu kan man ju ställa sig frågan vad Gathanias pojkvän har att göra med framträdandet. Han är stureplanssprungen, han pratar i mobil i direktsändning, han tanktopar sin väg genom livet, och med en sån pojkvän är Gathania körd från början. Ingen passion, ingen känsla. Dumpa honom. Gör om, gör bättre.

Tamela - Let the music play. Nej. Nej. Nej. Nej. Nu räcker det. Tamelas höga häst har travat längst upp på berget, gnäggar och tycker han är skithäftig, och på ryggen sitter fröken Tamela och tycker hon är skithäftig hon med. Nu räcker det. Det här är den andra klassiskern hon massakrerar, jag har en nyhet för dig, Tamela. Att knäcka med käkbenet gör inte att du sjunger bättre, snarare tvärtom. Det är inte sexigt, det ser inte proffsigt ut, och det låter sämre. Jag älskade Tamela innan jag insåg att hennes höga häst hade travat till toppen av Kilimanjaro. Nu räcker det. Bort, ut, åk tillbaks till vilket land det nu var och gör din käkknäckarmusik där istället.

Evelina - Too little too late. Originalinspelad av JoJo, född 1990, år 2006. JoJo har en helt otrolig röstbredd. Evelina är väl inte riktigt i samma klass, men tycker att hon gör det bra. Det är inte perfekt on-pitch, hon kan skjuta fram hakan mer, öva på andningen och så vidare. Men dom är så nya, artisterna, man får komma ihåg att vi fortfarande befinner oss i ett tidigt tävlingsskede. Jag tror Evelina kan utvecklas drastiskt med rätt hjälp, och tror också att hon med framträdandet igår är finalklar.

Amanda - What have they done to my song, Ma?. Amanda genomsyras av klass. Så enkelt är det väl egentligen. Hon är den enda av alla artister någonsin i Idol som kan göra klassiker i den här genren rättvisa, och hon återupphåller tidlösheten. Hon ska ha diplom och medalj och ett guldregn av konfetti när hon står som vinnare i december. Amanda är helt otrolig, ni som inte tittar på Idol, här har ni en alldeles fullgod anledning. Det viktigaste av allt är att Amandas talang sköts om på rätt sätt, och att hon har hjärna nog för att slå sig fri från svenska skivbolagsjättars vassa klor. Hon kan bli hur stor som helst.

Patrizia - A fairytale gone bad. Obegripligt låtval. Obegripligt. Patrizias största fiende är henne själv. Jag undrar om hon någonstans är lite korkad, kanske? Eller vad finns det för ursäkt för hennes kassa låtval? Jag förstår inte. Låten görs av Sunrise Avenue, ett kasst finskt liveband jag sett på Debaser en gång i tiden. Låten är inte bra. Det kanske känns som homerun, när Patrizias enda uppgift är att sjunga den bättre än sopnissen i Sunrise, men det funkar inte riktigt så. En dålig låt är en dålig låt. Finskt liveband, mjukrock. Patrizia, du är en gåta. Det här bådar inte gott.

Anastasia - Only hope. Nu är det bättre. Mycket vacker sång. Coolt hår, och snart har hon sig en image. Jag är personligen inte förtjust i sättet hon för sig på, men hon är udda och lätt att sympatisera med, ett rejält uppsving sen senast. Kan inte riktigt se en efterfrågan efter skivor med Anastasia, men det visar sig ju senare.

Helt chockad över tittarnas val. Det enda rätta hade varit att skicka vidare Marie och Amanda. Rentav skandal att inte Amanda är självklar direkt. Hoppas till gudarna att hon inte ska straffas för sina låtval; alla över 30, titta, rösta! Patrizia hör hemma i finalen, och Anastasia skötte sig bra nog för att gå vidare, men att bägge är finalklara redan gör mig mycket förvånad. Nu borde, Sverige, nu borde verkligen Tamela och Gathania hänga löst. Annars så är det Gathania och Evelina. Ännu mer spänd inför kvällens resultat, nu gäller det. De två som inte borde gå till final är nykter alkoholist-Knut och Tamela Hedström. Knut, all heder till dig, men du är för kass på scen. Tamela, din häst är trött och vi tittare med den. Kliv av, annars - åk hem.


Om författaren

Författare:
Cim Efraimsson

Om artikeln

Publicerad: 28 sep 2007 10:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: