sourze.se

Fotboll: Dags för Champions League

På tisdag inleds Europas och förmodligen världens största och bästa fotbollscup. Jag pratar givetvis om Champions League.

Det enda som är större än en Champions League-final är en VM-final och möjligtvis en EM-final. Alla minns väl den sprakande fotbollsunderhållningen som vi bjöds på i Istanbul 2005. För er som inte minns kommer här en liten resumé.

Milan ledde med 3-0 efter första halvlek mot vad som såg ut som ett skadeskjutet Liverpool. Milan hade bara att gå ut och defilera sista halvlek och springa fram till dåvarande UEFA basen Lennart Johannson för att hämta ut bucklan. Xabi Alonso, Steven Gerrard och Vladimir Smicer anförde ett Liverpool som stod för, om inte historiens, så århundradets upphämtning. 3-3 efter fulltid och en hel fotbollsvärld stod med stora ögon på antingen matcharenan eller framför TV apparaten. Var det sant? Hade Liverpool hämtat upp ett 3-0 underläge mot Milan MILAN! i en Champions League-final? En mållös förlängning följdes av en straffläggning som kommer att gå till historien som en av de mest spännande fotbollsögonblicken någonsin. Jerzy Dudek i Liverpools mål bestämmer sig för att dansa på mållinjen som vore han engelsk charterturist på Ibiza. Dudeks dansanta målvaktsstil gick hem. Liverpool vann och Milan fick åka hem med världens största svans mellan bena. Liverpoolspelarna däremot, åkte hem och skrev för alltid in sig i historieböckerna på Anfield Road.

Med svenska ögon så är det kanske finalen året efter som frambringar de bästa minnena. I Paris möttes Fredrik Ljungbergs Arsenal och Henrik Larssons Barcelona. Att Barcelona skulle gå till final var ingen högoddsare. Med stjärnor som Ronaldinho, Lionel Messi och Samuel Eto’o i laget var vägen mot Champions League-finalen i Paris redan utstakad. Att Arsenal skulle göra dem sällskap var det nog ingen som trott. Men så blev fallet efter strålande spel av Arsenal i gruppspelsfasen och i slutspelet. Arsenal tog i första halvlek, trots en man mindre, ledningen genom backjätten Sol Campbell. Allt tröttare ben i Arsenal och framför allt en viss inbytt svensk anfallsstjärna ändrade på matchbilden helt. När Barcelona kämpat och tryckt på för ett kvitteringsmål kommer Henke Larsson in och genom två framspelningar i världsklass från skåningen lyckas Barcelona vända och vinna finalen. Henke, Ronaldinho, Messi och de andra stjärnorna i Barcelona fick åka hem och ta emot en hel stads jubel.

Nu så börjar äntligen den här säsongen av Champions League. Någonting som alla fotbollsälskare måste längta och se fram emot. Lag som Chelsea, Milan, Real Madrid, Bayern München och Manchester United ställs mot varandra. Större än så blir det knappast inom klubbfotboll. En klubb som i princip prenumererat på platser i Champions League sedan starten för femton år sedan, Ajax, slogs något häpnadsväckande ut i kvalomgången mot Slavia Prag. Men så är det väl med tillväxt inom fotbollen. Någon gång kommer laget in i en period då de stora framgångarna uteblir och Ajax period verkar vara nu. Jag är säker på att de är tillbaka inom den europeiska toppfotbollen snart. De grupper som bli intressantast att följa inledningsvis är grupp E där de franska mästarna Lyon, med Kim Källström på mittfältet, ställs mot Barcelona med en Ronaldinho i högform och grupp F. I grupp F får, den i Rom snudd på helgonförklarade, Franscesco Totti och Roma möta ett Manchester United som tappar mark i den engelska ligan och säkert vill ha upprättelse i Champions League.

Som sagt det blir spännande och om jag måste gissa så tror jag att de fyra jag garderar mig lite lag som gör upp om två finalplatser i maj nästa år är: Chelsea, Liverpool, Inter och Barcelona. Med Real Madrid som en möjlig outsider.


Om författaren

Författare:
Alexander Brock

Om artikeln

Publicerad: 16 sep 2007 22:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: