sourze.se

Varför medborgar- journalistik?

Politikerbloggens instiftade nyhetspris för medborgarjournalistik ifrågasatt.

Enligt Politikerbloggen.se den 6 augusti har Magnus Ljungkvist blivit hedrad för sin medborgarjournalistik med Politikerbloggens och pr byrån, Prime PR:s nyhetspris för 2007. I juryns motivering står bland annat "Den nya tidens journalistik påverkar demokratin i grunden. För första gången tas nu medborgarjournalistiken på allvar och de traditionella medierna utmanas på bred front."

Politikerbloggens intiativ har utlöst en disskusion inom bloggsfären kring nyhetspriset och medborgarjournalistiken.
Joakim Hörsing med Joakim.bloggsite.se anser bland annat att "Magnus Ljungkvist är varken oberoende eller trovärdig som medborgarjournalist, men en god opinionsbildare..."
Melinen.blogspot.com uppfattning är att Magnus Ljungkvist ej har full trovärdighet som medborgarjournalist och ej kan inneslutas inom, "Center for Citizen Medias", definition av medborgarjournalistik oberoeende.korrekt,pålitlig . Med rubriken "Primes och Politikerbloggens pris gick till pr-nisse" höjer Dagensmedia.se tonläget kring den aktuelle pristagaren och skriver "Bland reklamnissar och politiker i Almedalen delade Nyhetsbolaget genom Politikerbloggen tillsammans med pr-byrån Prime ut ett pris för medborgarjournalistik till bloggaren Magnus Ljungkvist för sina avslöjanden kring Maria Borelius ekonomiska förehavanden. Frågan är om politisk lobbyism verkligen kan ses som journalistik?" Stormhierta.blogspot.com skriver om begreppet medborgarjournalistik "Dagens medborgare är inte längre en konsument, vi är lika mycket producenter och deltagare, individer som inte längre nöjer sig med att matas med utvald information som anpassats till oss. Vi har fått nog av att andra berättar för oss hur vi ska tänka, vad vi ska tänka. Vi är framtiden".

Utifrån ovan disskussion, finns det anledning att ställe lite frågor:

Pristagaren arbetar i vanliga fall som pressekreterare åt svergies största parti, Socialdemokraterna. Bör/kan eller skall, pristagaren Magnus Ljungkvist agera som en medborgarjournalist? På Magnus.ljungkvist.nu återfinns Magnus tankar kring kritiken.

Vad är och vem kan med troværdighet kalla sig medborgarjournallist? Vem har nytta av Center for Citizen Medias definition av medborgarjournalistik? Tidningen Aftonbladet, kanske? Eller kan och bör vanliga medborgare själva definiera syftet med medborgarjournalistik?

Undrar, förresten, vilka som var jurymedlemmar för nyhetspriset?


Om författaren

Författare:
Per Hagman

Om artikeln

Publicerad: 13 aug 2007 12:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: