sourze.se

Klokt och oklokt om trafiksäkerhet i Aftonbladet

Kloker är Aftonbladets Eriksson, Okloker är samma tidnings Collin.

I Aftonbladet den 3 augusti pläderade två trafikskribenter mot varandra: Sven-Anders Eriksson och Robert Collin. Ämne: Automatiserad hastighetsmätning mellan fartkamerorna.

Eriksson representerar här tydligt klokheten och helhetssynen. Jag ska inte uppehålla mig vid honom utan i stället vid Collin som är den något sorgliga motsatsen och som behöver mothugg.

Collin, som varit med i många år och stått på bilisternas sida mot de oskyddade trafikanterna, motsätter sig Vägverkets i vanlig ordning sent inkomna förslag om utökad hastighetsmätning. Enligt Collin sa Vägverkets trafiksäkerhetschef Claes Tingvall en gång i tiden att "vi ska inte skylla olyckorna på bilisterna". Om Tingvall verkligen sa det så har han blivit klokare med åren. Även om hans tilltagande klokhet inte märks så mycket i Vägverkets arbete med trafiksäkerheten. Ett arbete som fortfarande är ett pinsamt misslyckande.

Bilisterna, Vägverket och politikerna har ett gemensamt ansvar för eländet. Men ett extra stort ansvar - och en stor skuld - vilar också på omdömeslösa biljournalister.
Collin skriver att trots hastighetskamerorna så fortsätter "de" här menar han bilförare, inte deras offer att dö i trafiken. Men vad vet/tror Collin om hur många fler dödade och skadade vi skulle ha haft utan kamerorna?

Även om jag är kritisk till Vägverkets s.k. säkerhetsarbete så håller jag med om verkets uppfattning att nollvisionen som med dagens politik är en kontinuerlig bluff nästan skulle kunna klaras om alla använde säkerhetsbälten, körde nyktra - och respekterade hastighetsbegränsningarna.


Om författaren

Författare:
Åke Askensten

Om artikeln

Publicerad: 03 aug 2007 19:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: