sourze.se

Helrör på borden när myndigheten har semester

Brattsen i Borgholm tillåts beställa in helflaskor sprit med serveringsansvariges, ordningsvakters och alkoholhandläggares goda minne.

Nej, kanske inte med alkoholhandläggarens vetskap. Socialnämnden Borgholms ordförande, Asta Ivarsson menar att alkoholhandläggaren har semester i sommar. Det är något som hon ville att jag inte skulle berätta vidare jodå, så sade hon. Det har hon för övrigt fullkomligt rätt i! Vad tjänar det för syfte att berätta något som alla krögare redan känner till? Alkoholhandläggarens semester har säkert fått en större markering än frugans födelsedag i deras almanackor! Givetvis har även en alkoholhandläggare rätt till semester. Att den råkar infalla just under de få veckor under året då Borgholm invaderas av törstande festprissar är en olycklig slump.

- Men, är det ok att det serveras en helflaska starksprit, undrar jag.
- Vin brukar man ju kunna dela en flaska på två, men starksprit är inte ok, säger Asta Ivarsson. Därmed delar hon Folkhälsoinstitutets uppfattning om att det inte är lagligt att mata bratts med helflaskor sprit.

Alkohollagen är en lag som man kan tolka som man vill tycker uppenbart utskänkningsansvarige Fk. Berghkult. Visst framgår det att man inte får marknadsföra alkohol till personer som kan vara under 25 år, men det hindrar inte att nattklubben lägger ut gratisbilder på kvinnor i 20 års ålder. Dessa samlas för en mysstund runt nattklubbens erbjudande;

"2 Flaskor Piper-Heidsieck Champagne,1 Flaska Absolut Vodka, 1 Flaska Absolut Pear, 10 Heineken, Drinkvatten, Snacks Fri entré och företräde i kön.".

Varje söndag vaknar nattklubbschefen upp med en ingivelse från 1980-talets "TokigeTurekoncept", 50 rea på allt! Det där märkliga som står i alkohollagens 7 § "På ett serveringsställe får åtgärder inte vidtas i syfte att förmå någon gäst till inköp av alkoholdrycker", ger ju ändå stora möjligheter till olika tolkningar.

När söndagsaftonen inte ens hunnit uppnå sin medelålder, är det tid för ett säreget skådespel! Den som är vaken lär se någon av de fyra ordningsvakterna komma bärande på den första gästen som irrat bort sig in i drömlandets spritångor. Det är just då som det ställs som störst krav på ordningsvakten. Likt en balettdansös på 120 kg ska denne dansa sig ut bland mer än 2000 gäster. Varje gång de lyckas blir det en bekräftelse på att brandmästarens order om att maximalt ta in 1500 gäster saknar relevans i sammanhanget.

"Ja du, Carlos min vän!", sade jag, "du menar alltså att du fick myndigheten på dig när du serverade en kille två flaskor öl den där kvällen i juni då du hade rusning i din pizzeria, 17 gäster på tre personal…?"
"Jo…", svarade Carlos, "jag vet ju om att myndigheterna är hårda mot oss krögare i Sommar-Borgholm."


Om författaren

Författare:
Kenneth M Forsberg

Om artikeln

Publicerad: 23 jul 2007 08:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: