sourze.se

Anders Borg - den perfekte moderaten

Den fritt tänkande finansministern ställer statsministern i skuggan.

När Fredrik Reinfeldt lyser med sin frånvaro, då lyser Anders Borg desto mer. Det gör han även när Reinfeldt är på plats. Finansministern är som person statsministerns raka motsats. Moderaterna ska nog vara glada att de har Borg.

Borg har temperament, hårpiska kanske en kvarvarande protest från barnaåren och spontanitet. Samt en portion humor. Och en del annat.

Han har inte bara läst opinionssiffrorna. Han har förstått. Förstått att regeringens högervridning måste bromsas. Om det inte ska bli ännu värre siffror.

Borg är för de traditionella krafterna en klart opålitlig person som inte drar sig för att köra pålar in i Alliansens smärtcentra. Det kan man göra om man är finansminister och i praktiken har greppet om fackministrarna. Och efter hand allt mer också om statsministern.

Den opålitlige eller smarte, v.g. välj! finansministern vill plötsligt spara miljarder på försvaret och kör därmed över försvarsminister Odenberg med en internpolitisk stridsvagn. Hur ska försvarsministern försvara sig? En svårbesvarad fråga. Men naturligtvis kommer Borg att backa stridsvagnen så där lagom. En relativ husfrid behövs.

Men inte nog med försvaret. Borg pratar om jämställdhet - och verkar mer övertygande än Schyman. Och han vill minska avgifterna till a-kassan. Han tycker att den bespottade skatteväxlingen är bra och bör utvecklas. Han vill höja bensinskatten och kör därmed över den spärrpressade kristdemokraten Hägglund. Det gör ont. Men ändamålen helgar medlen för Borg.

Sossar och andra som vill regera efter nästa val bör se upp med Borg. När det gäller att vinna 2010 är Borg den perfekte moderaten. Tro inte att han kör på magkänsla. Även om alla moderater inte gillar vad han säger så kan han mycket väl visa sig vara Alliansens starkaste kort.

Om det räcker till valseger, det verkar åtminstone i dagsläget höst osäkert. Det ska bli intressant att se vad som händer när den alltid laddade och temperamentsfulle Jan Björklund drar igång på allvar. Han och Borg kan bli ett tandempar. Men de kan också bli motsatsen - och i så fall kör Alliansen i diket.


Om författaren

Författare:
Åke Askensten

Om artikeln

Publicerad: 15 jul 2007 08:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: