sourze.se

Strandade i Gaza

Israel-Hamas, Hamas-Fatah: i slutändan är det de civila som får betala priset

Israelisk TV har visat bilder av de hundratals palestinier, inklusive kvinnor och barn, som sitter i korridoren vid Erez-övergången i avsikt att fly till Västbanken genom Israel. Hittills har Israel bara låtit högt uppsatta Fatahledare lämna Gazaremsan, koordinerat med både den israeliska säkerhetstjänsten och med Fatah i Ramallah.

Igår hörde jag en högt uppsatt Fatahledare säga att de också först vill kolla alla flyktingar från Gaza för att se till att inga Hamasaktivister eller iranska agenter också lyckas slinka igenom, och att Israel inte får öppna gränsen till Gaza utan deras medgivande.

Men Haaretz uttrycker en annan åsikt i en ledare idag, och kräver att gränsen öppnas omedelbart. Andra säger att flyktingarna borde ha rätt att lämna Gaza i riktning Egypten som också stängt sin sida av gränsen, av ungefär samma skäl som Fatah.

I förrgår intervjuade israelisk TV en man från Gaza vid Erezövergången som varit på sjukhuset Tel Hashomer i Israel med sin tremånaders son. Sonens liv kunde inte räddas, och fadern fick kroppen inlindad i en filt att ta med sig till Gaza för begravning. Men gränsen var stängd. Endast fter två-tre timmar tilläts han passera.

Israeliska ambulanser har tagit palestinier som skadats i skottväxling mellan Hamas och IDF vid övergången till sjukhus i Israel, efter att den israeliska människorättsorganisationen Physicians for Human Rights gjort påtryckningar.

Åtta israeliska människorättsorganisationer har gått ut i ett gemensamt uttalande och krävt att flyktingarna från Gaza får tillstånd att passera till Västbanken och att den israeliska regeringen omedelbart öppnar gränserna för leveranser av förnödenheter för att undvika en humanitär katastrof.

Vad man än har för åsiktom Hamas och Fatahs politiska program - faktum är att det är de civila som kommer mest i kläm. Några rent militära strider existerar inte här. Och de pengar som EU nu släpper fria till den nya palestinska regeringen kommer inte Gaza till godo, åtminstone inte direkt.

EU borde göra påtryckningar både på Israel och Salam Fayyads regering för att låta de palestinska flyktingarna lämna Gaza för Västbanken och samtidigt göra upp en genomtänkt och koordinerad plan för att förhindra en humanitär katastrof.

Btselem: Länk: btselem.org


Om författaren

Författare:
Anna Veeder

Om artikeln

Publicerad: 20 jun 2007 17:09

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: