sourze.se

"Tyst i klassen", röt Hadar Cars till lärarna

Lurade av årets avtalsrörelse och stadshuset demonstrerade närmare 500 lärare utanför stadshuset i Stockholm ikväll.

När Stockholms Stad bröt löneförhandlingarna med Lärarnas fackliga organisationer, tröttnade facken och deras medlemmar. Trots att avtalet för andra förbund gav mer än tre procent stannar lärarnas löner på ca 1,8 - 2 procent.

Lärare som länge varit en tålmodig skara arbetare har nu tröttnat. Idag, måndag, genomföres en manifestation utanför Stockholms Stadshus där det bl.a. gjordes jämförelse mellan stadshuspolitikernas löner och lärarnas. Medan lärarna skanderade kring nedrustningen av lärarlöner och skolan, pågick fullmäktigemötet i Stadshuset. Efter mötet skulle hela församlingen iväg till Gröna Lund.

Då inga politiker dök upp ute på gatan, började lärarna dra sig mot åhörarläktaren med plakaten om krav på högre lön, mer status till läraryrket och om sveket från de borgerliga politikerna i Stockholm. Hadar Cars Fp krävde tystnad från den tysta läkaren, och sa att han inte accepterade några meningsyttranden i form av tummen ner eller knutna nävar.
"Lärare vet vad det innebär med tyst i klassen, vill ni lyssna var så god, i annat fall gå", röt Hadar Cars.
Trots tystnaden och att händerna åkte ner, var inte Hadar Cars nöjd. Han ajournerade mötet med orden "Jag upptar inte mötet så länge det finns lärare kvar på läktaren."

Vänsterns Ann Mari Engel ställde ordningsfrågan om var det står i reglerna, att människor inte får visa sina åsikter på fullmäktigemöten?
"Jag har arbetat i EU och i Riksdagen och där accepteras ingen som helst opinionsyttring", röt Hadar Cars och reste sig från ordförandestolen.

Nej, självklart göre sig ingen besvär med att protestera så att politikerna ser, då måste de ju agera. Så när Hadar Cars ajournerade mötet, skanderade ilskna lärare, samtidigt som plakaten åkte upp. En fullmäktigeledamot begärde att polisen skulle kallas in, och när lärarna kom ner på gatan igen möttes de av två piketbilar.

Enligt en representant i Stadshuset är det varje skola som själv gör upp lönerna. Detta är inte sant. Flera skolor med bra ekonomi ville höja sina anställdas löner mer än två procent men fick order att inte göra det. Andra skolor har så dålig ekonomi att också de två procenten kan bli problem.
Stockholm Stad har inte gett lönekompensation vare sig under socialdemokratisk eller borglig regim.
"Två procent i påslag", säger lärarfackens ordförande, "är en lönesänkning eftersom påslaget bara täcker inflationen".

Finansborgarrådet Kristina Axén Olin m var arg som ett bi efter demonstrationen. Hadar Cars använde begreppet tyst i klassen när han mästrade de protesterande lärarna. Däremot skänkte han inte en tanke åt det krav som fördes fram - bättre lön till skolarbetare.
"Att lärare, som ska fostra våra barn, uppför sig på det här sättet och sätter sig över demokratiska spelregler", sa Axén Olin som en kommentar efteråt.

Ja att borgliga politiker som ger ett vallöfte om mer pengar till skolans verksamhet och bättre status i läraryrket, är däremot inte en skandal. Skandalen är att när Stockholm går för högvarv, staden säljer ut all egendom, fastigheter m.m. och kistorna fylls med pengar, bantar man anslagen till skolan och lärarnas löner. Strejk var ett ord som ropades flera gånger - kanske börjar höstterminen i Stockholm med en storstrejk bland lärarna. I vilket fall bör nog arbetsgivarna inse att höstens löneförhandlingar inte blir någon dans på rosor. Lärarna är på krigsstigen.

Är det också ouppfostrat, Axén Olin.


Om författaren

Författare:
Anne Skåner

Om artikeln

Publicerad: 11 jun 2007 21:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: