sourze.se
Artikelbild

Million Stylez: Lämnade rap, ville sjunga melodier

"Million got a million things to do." Två och en halv timme efter bestämd tid svarar killen som fått en monsterhit med "Miss Fatty".

- Du släpper ju "From a Far" nu, som är ditt debutalbum. Kan du berätta lite om skivan?
- "From a Far" är ett av få album jag tycker man kan lyssna på från början till slut, som till exempel Jah Cures "Ghetto Life", och som är riktigt bra hela vägen. Jag brukar ha svårt att lyssna på min egen musik, men "From a Far" är jag mycket nöjd med. Man kan säga att skivan är rnb-influerad reggae, och genren kallas dancehall. Något som jag tycker är mycket viktigt är det positiva budskap som återfinns i alla låtar på albumet.

- Du kör alltså dancehall-musik med influenser från rnb och reggae. Kan du beskriva vad dancehall är för nåt?
- Dancehall är en snabbare variant av reggae. Det är en mer dansvänlig version, mer uptempo.

- Du har rötter i Frankrike och Japan. Vart hämtar du influenser till din musik?
- Mycket av influenserna är ju från Jah Cure och Sizzla, som båda är jamaicanska reggaemusiker, men Sean Paul har också varit en inspirationskälla.

- Vissa jämför dig ju faktiskt med Sean Paul. Vad tycker du om det?
- Sean Paul är ju störst när det kommer till dancehall, och nu när jag är i rampljuset så är det inte konstigt att den jämförelsen görs. Sen har ju Sean Paul varit lite av en förebild, och jag har lyssnat mycket på honom och studerat hans teknik.

- Vilka artister inspirerar dig?
- När jag var 9 år lyssnade jag mycket på Bob Marley, och så rappade jag på svenska. Men som 18-åring började det blir mer intressant att själv göra reggae/dancehall. Jag ville sjunga mer, och saknade melodier, och då tog jag det steget från hiphop till reggae, vilket senare utvecklades till dancehall.

- Vilken artist, död eller levande, skulle du allra helst vilja jobba med?
- Då får det nog bli Jah Cure och Sizzla, det är dom jag helst skulle vilja arbeta med.

- Du spelas ju fortfarande regelbundet på MTV, i radio, överallt på klubbar i Stockholm. Varför tror du Miss Fatty blev så stor?
- Den sticker ut mycket från det som spelas idag, och är lite annorlunda jämfört med mycket annan musik på MTV. "Miss Fatty" har en perfekt balans mellan hårdhet, som ligger i beaten, och det mjuka, vilket är sången. En viktig anledning till att den blivit så populär är hooken som går rakt genom hela låten, den gör så att folk dras med. När jag uppträder sjunger inte bara publiken med i refrängerna, utan de kan hela låten. Det är en riktigt bra låt helt enkelt, och jag visste redan när jag gjorde den att den skulle bli en världshit. Men ändå är det viktigt när man gör musik, att inte försöka göra en hit, utan att låta det komma naturligt, det är då det blir bäst.

- Din turné slutade nu i januari. Vad gör du nu?
- Jag har turnéat snart ett år nu och har varit över hela Europa, i Tyskland, Italien, Spanien, Belgien, Holland och så vidare, och jag har uppträtt varje helg. Turnén fortsätter och jag kommer spela typ varje helg hela sommaren. Det är hektiskt och mycket arbete, men jag vet ju vad jag gav mig in på. Det har varit mycket lärorikt och jag har aldrig mått bättre än under turnén. Snart kommer en ny singel!

Foto:Bonnier Amigo


Om författaren

Författare:
Cim Efraimsson

Om artikeln

Publicerad: 14 maj 2007 23:19

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: