sourze.se

Varför dessa hemskheter?

Så unga och så hänsynslösa mot offren och i förlängningen mot sig själva.

Två unga tjejer mördade en väninna. Angiven orsak: De ville testa om man får dåligt samvete av att ha mördat.

Två 10-åriga pojkar och en sju år äldre kille misshandlade svårt en äldre hemlös man med en tegelsten på öppen gata. Angiven orsak: Den hemlöse hade retat pojkarna, något som han förnekade. En av 10-åringarna riskerar 11 års ungdomsfängelse.

Två elever slog sin matematiklärare så illa att denne bröt nacken på flera ställen och låg medvetslös i flera veckor. Angiven orsak: Läraren tog en ipod från en elev som uppträdde störande på lektionen.

Detta hände inte i Sverige. Men det gör inte saken bättre. Vi har många exempel på grymheter här också - även om jag inte kan erinra mig något som liknar de här tre fallen med så unga förövare.

Jag är inte precis av den sorgsna sorten men jag känner mig nästan deprimerad när jag inom loppet av ett par dagar läser om dessa hemska händelser. Hur är detta möjligt?

Varifrån kommer denna vrede och detta våld? Varför sätter unga människor andras liv och sin egen framtid på spel genom ett besinningslöst agerande?

Är de sjuka? Eller drogade? Har de lämnats vind för våg av föräldrarna? Har de sett för mycket våldsamheter på TV? Eller har de indoktrinerats av alltför mycket våldsspelande framför datorn?

Är det på något sätt samhällets fel? I så fall på vilket sätt? Vad hände med deras empati? När försvann den ur deras liv?

Bara frågetecken. Det beror på att det där är obegripligt för mig. Jag har aldrig träffat på några ungdomar, vare sig i min egen generation eller senare generationer, som varit i närheten av att utföra sådana våldsdåd.

Någon annan som begriper?


Om författaren

Författare:
Åke Askensten

Om artikeln

Publicerad: 11 maj 2007 14:26

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: