sourze.se

Folkpartiet lobbar för elitskola

Återinförande av det gamla läroverket i Stockholm. Ut med yrkesutbildande linjer i förorterna. Invandrarungdomar och svagpresterande skall bort.

Den gamla klasskolan är på väg tillbaks smygvägen. Enligt en insatt källa finns planer inom Folkpartiet att återinföra elitskolorna dit bara de mest välpresterande kommer in. Dessutom kommer skolorna att ligga i innerstadsområdena. Yrkesutbildningar kommer att föras ut till ytterområdena och planer finns också att såväl individuella programmet som Preparandkurserna för nyinvandrande ungdomar skall läggas ner.

Folkpartiet har också lite till övers för de skolor som idag utbildar inom estetiska och konstnärliga förberedande linjer, som teater och mediaprogram. Utbildningen skall anpassas för att passa näringslivets krav och att utbilda ungdomar till s.k. drömyrken är föga lönanden.

Parallellt med detta vill Alliansen också på sikt avskaffa den kommunala skolan och överlåta allt utbildning till friskolor. Detta innebär att kommunerna slipper ansvaret för utbildning och de problem som uppstår i skolan.

Den nuvarande skolan har länge varit en nagel i ögat på Jan Björklund, som han anser vara Europas sämsta. Genom att införa elitskolorna, det gamla system av kunskapskrav och innantillärning går Folkpartiet ett steg bakåt. Bara de mest studiemotiverade skall kunna komma in på teoretiska program. Övriga skall erbjudas lärlingsutbildning och så kallade yrkeslinjer med lägre teoretiska krav.

De som drabbas hårdast är invandrarflickor som nyligen kommit till landet och som inte får någon chans att förbereda sig för gymnasiestudier eftersom PRIVIK skall tas bort. PRIVIK arbetar för att ge nyanlända ungdomar grundkunskaper för att kunna söka gymnasieutbildningar på samma villkor som svenska ungdomar. Många av flickorna kommer från kulturellt konservativa invandrarmiljöer. Att inte kunna få en grund att stå på innebär risk för att de hamnar i s.k. låglåneyrken t.ex. Alliansen hushållsnära tjänster. En bransch som har precis det som Alliansen efterfrågar, inga krav på kunskaper och därmed kan heller inte de anställda ställa krav på löner som går att leva på.

Såväl IVIK individuella programmet för nior som inte klarat matte, engelska och svenska som preparandkurserna för invandrarungdomar ger en chans att komma in i skolsystemet och därmed kunna göra ett eget fritt val. I kläm kommer också ungdomar från socialt svaga hemmiljöer och tar man dessutom bort förskolan så kommer Sverige att återgå till det klassamhälle som börjades bekämpas i början av 1900-talet.
- Det vilar en cynism över Folkpartiets lag- och ordningsskola, säger uppgiftslämnaren, de säger saker som utåt alla kan svälja.
- Vem vill inte ha ordning i skolan, men har man verkligen tagit reda på vad som är grunden till problemen.


Om författaren

Författare:
Anne Skåner

Om artikeln

Publicerad: 11 maj 2007 00:19

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: