sourze.se

Släng ut motorn ur stadsjeeparna

Folk med nya bilar med tokmotorer borde kunna köpa ett miljövänligt kraftpaket och sätta in i bilen.

Moderna bilar drar ofta mer bensin än 25 år gamla.

Det är så sorgligt att vi kör omkring i allt tyngre och häftigare bilar med komplicerade system, när det är en starkt förenklad bil som framtiden behöver.

Alla små finurliga aggregat tar energi oftast i form av bensin. En ändlig tillgång. Min över 20 år gamla Saab saknar alla finesser så drar den också bara 7 dl på en mil i 90 km fart. Avgasvärdena var på 0,1 procent alltså knappt mätbart. Den är så snålställd att den är lite svårstartad och lite kraftlös tills den blivit varm. Sedan går den bättre än de flesta.

Folk med nya bilar med tokmotorer borde kunna köpa ett miljövänligt kraftpaket och sätta in i bilen, efter det att de rivit ur sin förödande motor.

Där nu drivaxlarna blottlagts sätts in en elmotor på vardera axeln. Strömmen kommer från ett litet batteripaket. Detta laddas av en generator som drivs av en liten men modern förbränningsmotor, som är placerad där den andra motorn satt. Denna går hela tiden på ett idealt optimalt varv när batteriet behöver fyllas på, inte annars.

För att hålla en normalbil i gång i 90 km fart behövs bara en motor på 40 kW / 50 Hk ca.
Elmotorerna kan vara kraftfulla och ge bra riv i bilen. Batterierna jämnar ut olika effektbehov.

Ett sådant här kraftpaket drar minimalt med bränsle, speciellt i långsam trafik. Att en motor hela tiden får gå på sitt idealvarv sparar mycket bensin.

Dessa kraftpaket borde gå att köpa lite överallt och kan inte vara svåra att montera plus elmotorerna. Sådana här generatorer finns på tusentals jordbruk. De används som reservkraft vid strömavbrott på linjerna. Det är känd och uthållig teknik. Finns i olika pris och storleksklasser.

Om jag var ung och frisk så skulle jag starta ett företag med denna inriktning fortast möjligt.
"Här får du en miljöriktig drivning på fem timmar."


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 09 maj 2007 11:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: