sourze.se

Billigt att rädda världen

Frågan är om Sveriges statsminister kan ta till sig det som klimatexperterna kommit fram till.

Klimatkatastrofen är redan här. Eller snarare där, alltså i en del avlägsna små lågländer som försvinner under ytan. Öland är kvar så egentligen är det väl ingen fara på taket. Var och en är sig själv närmast. Öland är Sverige närmast. Ungefär som Åland.

Miljöflyktingar här och där, det är ju inget problem för oss i högan Nord där norrlänningarna snart tar upp färskpotatis på Valborg.

Vadå? Är det inte så enkelt? Kommer flyktingarna att vilja bo här hos oss? Ojdå. Ja, vi har ju mycket plats förstås…

Ja, efter den senaste rapporten från FN:s klimatpanel är det dags även för skeptikerna att ta klimatproblematiken på allvar. Detta gäller även de som inte bekymrar sig för sjunkande ögrupper och i förbigående noterar att folk tvingas bort från sina hembygder.

De som mest tänker kortsiktigt d.v.s. på plånbokens nuvarande innehåll och inte vill satsa för att lindra det som komma skall, de måste också ta sig en rejäl funderare. För experternas beräkningar visar att ju förr vi investerar i ett mindre farligt klimat, desto billigare blir det.

Experterna har räknat ut att det räcker med att vi gör miljöinvesteringar som minskar den totala globala tillväxten med mindre än en tiondels procent så kan vi klara uppgiften hyggligt.

Om de närmaste årens tillväxt ligger på 3,5 procent så räcker det enligt beräkningarna att vi drar ned till 3,4.

Själv tror jag inte riktigt på de siffrorna. Jag tror att det blir så lönsamt att miljöinvestera att jordklotets tillväxt i själva verket kommer att öka mer än vad den annars skulle ha gjort. Även om det kanske tar några år innan det blir fullt pådrag. Grundläggande är förstås att det blir en sund tillväxt, där utsläpp och farliga kemikalier successivt reduceras. Annars är risken stor att vi biter oss själva i svansen.

Jag undrar om Fredrik Reinfeldt - uppfostrad i muffarnas gammaldags motorvägskultur - förstår att aktiva åtgärder är en god affär. Kanske är chansen större att finansminister Borg begriper.

Även om det tar tid även för Borg. Det som utrett är, utreds igen. Det får inte ta FÖR lång tid. För då kan det vara för sent.


Om författaren

Författare:
Åke Askensten

Om artikeln

Publicerad: 05 maj 2007 21:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: