sourze.se

Studentmössa, jaha och?

Vad innebär det egentligen idag att ha erövrat inhandlat en studentmössa?

Jag vet exakt vad en studentmössa betydde för 25 år sedan. Men idag? Är verkligen alla välutbildade? Eller är det bara en fasad? Får elever "G" som i godkänt, trots att om de skulle gå igenom prov som gjordes för 25 år sedan, skulle de fått icke godkänt?

Stämmer kunskapen i huvudet med studentmössan som finns på huvudet? Har kunskapsnivån, för att anpassas, hela tiden sänkts istället för att höjas?

Finns det någon som har svaret? Har det gjorts jämförelser med prov gjorda för 25 år sedan, t.ex i svenska språket, engelska, matematik, kemi, fysik, historia, religion, samhällskunskap och naturvetenskap med dagens prov? Varför undrar jag över detta?

För att när jag läser bloggar, av för mig okända personer i åldrarna 12-20 år, verkar det som om svenska språket är ett minne blott. Läser jag krönikor av unga journalister är det än värre. De borde kunna skriva och uttrycka sig rätt.

Aldrig har så många allmänläkare fått prickning som de senaste 10 åren. Hur kom de in på läkarlinjen? Åklagare och jurister gör urusla förundersökningar. Oskyldiga döms på uruselt bevisunderlag. Unga poliser sjabblar bort bevis eller värre än så, förfalskar bevis.

Vad beror allt det här på? Är skolan för slapp, eleverna slappa, lärarna slappa? Föräldrarna ointresserade?

Jag lyssnar på P1:s Skolakuten på måndagar, autentiska barn berättar om hur det går till i svenska skolor idag. Deras berättelser är hårresande. Varje gång jag har lyssnat tänker jag alltid, det är nog bara tillfälligt. Det har varit tillfälligt i många år nu! Alltför många år.

Är ett av problemen att lärarna tycker synd om de som inte får godkänt, därför får de lättare prov, så att eleverna ska klara det och skolan i slutänden kan kvittera ut bidraget?
För varje elev som hoppar av från skolan eller blir underkänd, blir budgetkontot mindre. Inte bra reklam!

Idag lockar skolor med handdatorer,reser m.m bara eleven skriver in sig på just deras skola. Borde de inte locka med bra utbildning? Eller är det inte lockande?

Hur kommer det att sluta? Som jag ser det, utifrån det jag läser och lyssnar på, käpprätt åt helvete!

Har någon annan bättre erfarenheter, vill jag gärna läsa om det?


Om författaren

Författare:
Ramona Fransson

Om artikeln

Publicerad: 01 maj 2007 22:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: