sourze.se

Dyster integrationsdebatt

Bristen på analys var tydlig när riksdagens debatterade det som blivit segregatioen. Närmast träff var Alf Svensson.


Riksdagens integrationsdebatt 26 april blev åtminstone för mig en besvikelse. Bristen på förslag var påtaglig och framför allt saknades det analys av de grundläggande problem som gjort att det blev segregation av integrationen.

Integrationsministern, afrikafödda Nyamko Sabuni fp kom inte oväntat i skottgluggen. Socialdemokraten Luciano Astudillo var så upprörd att han kallade regeringens politik för "socialdemokratisk skåpmat" . Ett intressant och ärligt - eller kanske ordhalkande - medgivande av att det långvariga regeringspartiet misslyckades med integrationen.

Den som kom närmast en analys av integrationsfiaskot var faktiskt kd:s förre partiledare Alf Svensson. Han framkastade misstanken att dagens invandrarförorter var planerade för segregation. Lite historielöst men ändå nära träff.

De bostadsområden som byggdes under "miljonprogrammets" år var inte i första hand avsedda för invandrare utan för att lindra bostadsbristen. Det gick snabbt och det blev dåligt.

Att man - d.v.s. främst socialdemokratiska makthavare - sen med hjälp av bostadsförmedlingarna klumpade ihop invandrare i dessa förorter är en grundbult i det som blev segregation. Det var naturligtvis inte omedvetet. Hade man velat göra något annat hade man erbjudit invandrarna bostäder runt om i städerna, inte minst där nu svenskarna bor i stort sett för sig själva i sitt innanförskap.

Denna medvetna isolering i förorterna gjorde att invandrarna inte fick chansen att på ett naturligt sätt lära sig svenska. Som lök på laxen kom sen nedskärningarna av SFI svenska för invandrare.

Det man verkade mest enig om i riksdagsdebatten var att det är viktigt att invandrarna får jobb. Visst - den stora självklarheten…

Men ingen nämnde att vägen dit blockeras av isoleringen och den tillhörande bristen på kunskaper i svenska. Därför kör civilingenjörer taxi och därför är läkare pizzabagare.

Om det är något krut i den nya regeringen i denna fråga så börjar man förutom den planerade språkundervisningen att använda bostadsförmedlingen som ett medel för att placera nyanlända invandrare i andra stadsdelar än i de förorter där folk nu trängs i lägenheterna.

Samtidigt bör man erbjuda invandrare möjligheten att flytta från t.ex. Tensta och Rosengård till andra stadsdelar. Samt successivt erbjuda nyinflyttade svenskar att flytta in i de invandrartäta områdena.

Ja, jag vet att det sistnämnda blir svårt. Men den som är sugen på en bostad tackar nog ja. Rinkeby och Skärholmen är faktiskt inte världens ände.


Om författaren

Författare:
Åke Askensten

Om artikeln

Publicerad: 26 apr 2007 20:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: