sourze.se

Välförtjänt knäpp på näsan

En välbehövlig amerikansk insats på Ericssons bolagsstämma.

Bonussystemen har tagit pinsamma proportioner, inte minst inom Ericssonkoncernen. På Ericssons bolagsstämma 11 april utnyttjade en minoritet amerikanska ägare sin stadgeenliga möjlighet att fälla bonusförslaget.

Ett välförtjänt bakslag för Ericssons girigbukar. Med girigbukar avser jag inte Ericssons personal i allmänhet utan ett antal direktörer och liknande som förutom sina höga löner ville premiera sig själva med extra miljoner.

Direktörer ska inte ha bonus - det är kontraproduktivt se nedan. Bra att bolagsstämman satte ner foten. Överraskande att foten var amerikansk.

Förhoppningsvis kommer aktiespararnas organisation fortsättningsvis kunna ta på sig rollen som bonusstoppare i de fall det är motiverat. Det bör vara möjligt om man samlar fullmakter utanför den egna medlemskåren. I förlängningen kan det säkert också ge flera medlemmar.

Antalet girighetsfall förefaller vara mycket stort.

Ett positivt och konstruktivt bonussystem bör i princip inkludera all personal UTOM företagsledningen. Företagsledningen - som är tillräckligt belönad genom höga löner - ska däremot utan egna särintressen förhindra att företagets verksamhet inriktas på åtgärder som har huvudsiktet på ökad bonus.

Det systemet är bra både för företaget och aktieägarna. Och företagsledningen får det lättare att - utan tankar på den egna plånboken - prioritera det de ska göra: Att leda företaget på ett optimalt och ansvarfullt sätt


Om författaren

Författare:
Åke Askensten

Om artikeln

Publicerad: 11 apr 2007 23:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: