sourze.se

Det våras för strejk

Byggnads har varslat om strejk från den 18 april 2007.
Det är anställda på Peab som ska gå först till konflikt.
Strejken kan utvidgas ytterligare om motpartner inte viker sig.

Det våras för strejk.
Byggnads har varslat om strejk från den 18 april 2007.
Det är anställda på Peab som ska gå först till konflikt.
Strejken kan utvidgas ytterligare om motpartner inte viker sig.

Byggnadsarbetare i Sverige har ett ganska bra kollektivavtal, som ska bli ännu bättre. De kraven som Byggnads har kostar pengar. Frågan är hur mycket arbetsgivare vill, eller kan betala. De stora aktörerna på arbetsmarknaden som Skanska, eller NCC har möjligeter och resurser att lägga till en extra slant. Byggbranschen går ju så bra just nu. Det är full fart på byggandet. Vi har en bra konjunktur.

Alla små skuttar som man brukar kalla mindre privata byggfirmor har inte alltid råd med lönehöjningar.De måste anpassa sig efter konkurrens. Man kan inte höja priser hur mycket som helst. Med alla skatter och avgifter är det dyrt att anställa yrkeskunnig byggnadsarbetare. Konjunkturen brukar svänga och svaja. Man lever i en osäker tillvaro.
De har inte heller råd med en långvarig strejk och det är de som kan drabbas hårdast om strejken kommer.

Den svenska byggbranschen har traditionellt sett varit mycket sluten och "inhemsk" som man brukar säga. Invandrade byggnadsarbetare var sällsynta på svenska byggarbetsplatser, bortsett från de finska. Det har förändrats drastiskt det senaste året. Lockade av hög konjunktur och höga löner kommer hit balter och polacker av allt större utsträckning. Det enda vad facket säger är att de är välkomna, men de ska jobba på samma villkor och tjäna lika mycket som svenskar gör. Låter bra det, eller hur?
Klart att de vill tjäna bra, bättre än i sina hemländer och svenska löner är tilldragande, fast sällan får de tjäna lika mycket i praktiken, tyvärr. Det börjar bli ett problem med språket som kan orsaka faror på bygget sägs det.
Med de nyinkomna ökar det konkurrens om jobb.
Det förekommer lönedumpning i allt större omfattning.
Facket har ingen bra strategi för att bemöta den nya situationen. Man vet inte helt enkelt vad man ska göra med dem. Helst skulle man vilja trolla bort dem, känns det. De är bara gästarbetare, när konjunkturen vänder kommer de att åka hem. Så vill man se det i alla fall.

Frågan är om det bli som man tror? Kommer de åka hem, eller kommer de att stanna här? Det kan vara svenska byggnadsarbetare som kommer att gå hem istället. Det är många frågor som jag kan inte svara på, ingen annan heller. I andra länder är det vanligt med invandrare som jobbar inom byggbranschen. I vissa regioner av Schweiz jobbar upp till 90 av byggnadsarbetarna gästarbetare från andra länder. Det hände förr i vissa regioner av Tyskland att polacker och portugiser tog över byggjobbet och tyskarna gick arbetslösa.

Byggnads ser inte problemet, verkar så. Man vänder huvudet bort. Det enda som Byggnads har gjorde hittills var att anställa åtta stycken tolkar om jag mins rätt på projekt i hela Sverige. I Stockholms region jobbar bara en tolk på halvtid. Nu ska nytt kollektivavtal skrivas. Det är bäddat för konflikt. Facket har mycket problem numera. Man tappar medlemmar. Granskningsavgift är en brinnande fråga. Det är mycket att tänka på och mycket att göra.

Byggnads måste visa upp sig för sina medlemmar. Vi är starka, stolta och trygga. Vem har tid och lust att tänka på alla de invandrarna som kommer hit och jobbar? De kommer ju att försvinna, eller åka hem som man hoppas på, så fort som konjunkturen vänder. Byggbranschen ska bli som förr, sluten och "inhemsk".


Om författaren

Författare:
Simon Aspenson

Om artikeln

Publicerad: 11 apr 2007 11:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: