sourze.se

köp dyrt sälj billigt

Bruksfamiljen investerade sin själ i det egna huset. Några år senare var de arbetslösa.

För ett antal år sedan jobbade jag som journalist på en bruksort i Sverige. År av framgång inom svenskt stål, gruvnäring och skog hade gjort att många satsat på egna hem.
Lönerna var inte särskilt höga, men man klarade sig. Bergslagen var en billig region att leva och bo i. Majoriteten var födda där och hade valt att stanna kvar.
Smällen kom när först stål- och gruvnäringen började gunga och slutligen skogsindustrin. Över några nätter blev ett antal hundratals människor drabbade. Arbetslöshet utan möjlighet till nytt jobb.
"Flytta till annan ort där jobben finns, sa arbetsförmedlingen.
Några nya jobb skulle inte komma istället för de nedlagda.
En del familjer antog utmaningen och skaffade jobb på annan ort. Nu återstod att sälja huset. Vem köper villa i en bygd som är s.k. utflyttningsort? Kontentan blev för dem som flyttade att de tvingades behålla huset eller sälja till underpris.
Det innebar att man flyttade med några 100 000 kr i skulder.
Vad jag menar är att många idag som bor på orter där det inte finns jobb tvingas flytta för att få A-kassa. Vad samhället inte tänker på är att just de orterna är svårast att flytta ifrån eftersom det oftast är villaområden och intresset för inflyttning är lågt.
I den nya lag som Alliansen vill införa där man skall tvinga människor flytta för att skaffa jobb, är dåligt genomtänkt eftersom de inte inser att människor faktiskt etablerat sig och har sin fasta punkt på hemorten.
Är du ung och fri, är det aldrig några problem. Men att bryta upp med familjen där det finns barn i skolåldern är inte lätt.
Lek också med tanken att jobben man får är kvällsjobb eller skift vem tar ansvaret för barnen under de timmarna. På hemorten fanns det kanske trots allt en farmor/mormor eller annan som kunde hjälpa till om det knep.
Tvångsförflyttning och folkomflyttning är en stalinistisk handling. Målet i Sverige borde vara att se till att jobb skapas på orter som idag hotas av utflyttning och samhällsdöd.
Lite lustigt är också att människorna i de här områdena heller inte tjänar på sänkningen av fastighetsskatten. Tvärtom de får betala mer än tidigare.
Vi har inget rättvist samhälle vi har ett samhälle för dem som har, de unga och oberoende utan ansvar för andra människor.


Om författaren

Författare:
Anne Skåner

Om artikeln

Publicerad: 04 apr 2007 19:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: