sourze.se

Det räcker nu Foppa!

Peter Forsberg har varit med länge i världens bästa hockeyliga. Det är dags för honom att trappa ner.

Foppa är inte rädd för någonting och trots alla sina skador tvekar han inte för att gå in i närkamper med dåliga odds. Han borde inse som 33-åring att han räknas till veteranerna numera. Foppa har själv sagt att han vill avsluta karriären i moderklubben Modo hockey. Nästa säsong tycker jag är ett alldeles utmärkt alternativ att göra det, Elitserien är absolut inte en lika hård liga som NHL och har ett avsevärt lugnare tempo. Här kan Foppa få utrymme och använda sig av sin enormt bra teknik, men samtidigt kunna vara en stor bjässe bakåt utan att riskera att skada sig.

Den lugna norrlänningen, som han trots allt verkar vara utanför isen älskar sin sport och har flera gånger sagt att han inte har planer på att lägga av. Men det är omöjligt att vara en evighetsmaskin, något övernaturligt har försökt säga åt Foppa att sluta genom att betunga honom med flera olika skador. Men Foppa spränger väggen varje gång och vägrar ge upp. Det är därför som han är mer än en vanlig ishockeyspelare. Det finns ingen som kommer kunna bli någon ny Foppa. Han är alldeles för speciell för det, unga talanger som Bäckström i Brynäs kan komma upp i Forsbergs medaljrekord och poängskördar men aldrig till hans status i hockeyvärlden.

Han kommer alltid att stå på översta trappsteget, alltid vara herren på täppan. Jag längtar efter att få se honom i Modo ännu en gång, han var på ett kort besök under NHL-lockouten. Ledde poängligan hela tiden fram tills två Linköpingsspelare tacklade honom från varsitt håll och därmed skadade hans handled. Med Foppa i laget i kvartsfinalserien det året hade Modo blivit det "Real Modo" som alla talade om.
Skador har varit hans rumskamrat de senaste åren och bytet från Philadelphia till Nashville är ett bra avslut på hans karriär i NHL. Varför inte få avsluta med att ännu en gång få lyfta Stanley Cup-pokalen?

Jag tycker Foppa har den egenskapen att han kan lyfta ett helt lag. Titta bara på OS i fjol. Foppa var inte med i turneringens inledning utan kom senare. Men vem var det i slutändan som stod för förarbetet till "Lidas" avgörande 3-2 mål mot finnarna i finalen. Jo Foppa såklart. Han visar prov på otrolig kyla och passningskicklighet när han droppar pucken till Sundin.

Foppa är och kommer alltid vara en stor idol för många, någon för småkillarna att se upp till. Av alla som spelar ishockey eller innebandy, vem har inte provat att göra en klassisk "Foppa" när det varit straffar på träningen? För att Forsberg inte ska tappa den status som han har måste han göra sitt beslut, att den här säsongen blir hans sista i NHL.

Frågan är om han sedan ska bli tränare? Jag tycker inte alls att han skall följa i pappa Kents fotspår. Foppa känns inte som den där proffsige ledaren, han var lagkapten i Philadelphia i och för sig, men jag tycker killen ska hålla sig i bakgrunden och servera fina pass som avgör matcher. På det sättet blir han ändå en matchvinnare.


Om författaren

Författare:
Patrik Enlund

Om artikeln

Publicerad: 16 mar 2007 16:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: